Niten, Fliten och Skiten

Läste en artikel i Newsvoice av Mazigh Kiri Kessai om behovet av att snabbt återskapa svenskheten i det svenska samhället. Det som gjorde Sverige till det attraktiva land det var att leva i. Det fick mig att minnas än en gång en gammal bondes visdomsord. Jag tror jag skrivit om detta förut, men tar det igen.

Niten, fliten och skiten är ett gammalt uttryck från en bonde i Ersnäs i Luelå. En person som jag aldrig träffat, men det citerades ofta att: Det behövs niten, fliten och skiten. Alltså, för att lyckas (som bonde, men det är applicerbart även på andra sysslor) behöver man noggrannheten (niten, eg nit-et), kanske en plan. Man behöver arbetsmoralen och uthålligheten (fliten). Man behöver näring, utbildning, inspiration, motivation (skiten, gödsel).

Jag brukar tillägga något som var självklart och troligen underförstått för honom, nämligen tilliten. I hans värld var det tron på gud och tron att om människan gör vad hon kan så hjälper gud till så att det hela går vägen. I min ateistiska syn innebär det att man tror på det system man själv arbetar med. Min erfarenhet är att noggranhet, uthållighet, inspiration och utfall, alla blir bättre om man tror på det man gör.

Detta måste återföras till svensk vardag. Men som artikelförfattaren tydligt utpekar måste systemet vi alla verkar inom först repareras. Det kräver hårdare tag i övergångsskedet än vad det fungerande systemet kräver. Men så får det bli.
Tilliten till systemet måste återställas.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Niten, Fliten och Skiten

 1. Jan Andersson skriver:

  Sveriges läge i subarktiskt klimat kräver en planering av tillvaron för att det skall vara möjligt att bo och överleva här. De som inte klarade det försvann, flyttade, svalt eller frös ihjäl. Vi lärde oss också att ligga lågt med vad vi hade, annars kunde vi bli av med. Alla utan undantag behövde spara för vintern, mat och ved, samt bygga tak över huvudet och tillverka varma kläder. Fortfarande i viss mån svenska dygder, även om ingen syr kläder längre, fast det finns en symaskin i de flesta äldres städskåp.

  Och det finns risk för 20 cm snö i Värmland och Närke den 30 oktober 2023. Javisst, vad är det med det då? Normal vinter!

  • Benny skriver:

   Ja, helt normalt men det är i alla fall tyst på klimathysterikerna vilket är skönt! I Sverige av idag finns säkert närmare 1 miljon låtasjobb d v s sysselsättning som inte tillför samhället ett dyft typ politiker på alla möjliga plan, ”journalister”, kommunikatörer, klimatsamordnare, jobbcoacher och sen svansen av alla invandare som sysselsätts 1 timma i veckan. Ett recept för konkurs…

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Fick medborgarna välja mellan niten, skiten och fliten och chansen att i allmänna val sparka korrupta politiker och tjänstemän tror jag kanske svenska folket får en möjlighet att återhämta sig.
  Det tog 791 år att driva ut morerna, muslimerna från Iberiska halvön. Kanske dags att starta nu?

 3. Pingback: Niten, Fliten och Skiten | ulsansblogg

 4. villvaraanonym skriver:

  Jag tror att det är omöjligt, att ha Tillit som mål, eftersom den har under generationer spontant växt fram ur ett folks kynne/sinnelag. – Det svenska skiljer sig, som bekant, markant (över högra hörnet) från övriga av Jordens nationella folk. (Ref. det kända diagrammet från World Values Survey, WVS.)

  Med andra ord: Tillit, i förlängningen gemenskap, går inte att med vilja återskapa.

  Dessutom, vem är det som ska agera och uttrycka denna vilja? Politiker? Statsförvaltningen (myndigheter, kommuner)? Journalister/krönikörer (media)? Folk?

  — Jag kan inte känna någon tillit, gemenskap, med ett system/samhälle, som betraktar mig som rasist då jag inte vill ha denna etniska mångfald, vill inte leva i ett ”hybridland” (Kiri Kessai) á la USA.

  (((
  Jag, liksom alla svenskar, har ingenting emot människor från främmande länder, men de får inte bli för många. Då försvinner ”svenskheten i det svenska samhället” (Jangdal), och då känner jag mig inte hemma…

  # Boken ”Saknad” 2022 av Katarina Barrling och Cecilia Garme:
  – ”En stor invandring på kort tid har förändrat Sverige i grunden. […] Men vad skapar folkhemmets försvinnande för känslor hos dem som bor här? Och vad händer med människorna som måste tiga om dem?”

  # 2021-06-03 Det Goda Samhället.com
  ”Jag vill att de åker hem”
  Richard Sörman (Riks.se):
  – ”Så fort vi klev ur bilen hördes hög musik”
  – ”Jag tänker inte hymla om att det var djupt obehagligt. Det var uppenbart att inga svenskar befann sig på platsen [Sjö utanför Uppsala, MIN ANM.] av den anledningen att alla dessa invandrare [”De flesta verkade vara araber”] hade hittat dit.”

  … men det gör invandrarna:

  # 2023-04-22 Det Goda Samhället.com
  Mohamed Omar:
  ”Arabisk tjej gör reklam för Malmö på Tiktok – känns som hemma i arablandet!”

  # Tjärna Ängar, Borlänge: (Wikipedia) ”Området kallas ibland för Lilla Mogadishu på grund av den höga andelen invandrare från Somalia”.
  )))

  … ETT samhälle som ställer ett krav… ultimatum (!: är du/jag rasist eller icke-rasist?) på mig (som svensk: ’mottagaren’ av mångkultur, i vilken invandrare är ’givarna’) att jag ska känna mig berikad av mångkultur/etnisk mångfald (och som ska vara en ’styrka’ för både mig och Sverige), något som jag inte har makt att styra över (vad en människa tycker om och inte tycker om uppstår spontant!)!

  … ETT system som tillåter invandrare att exploatera svensk lag när de känner sig ledsna och kränkta då en svensk har reagerat och uttryckt tyckanden om vederbörandes osvenska synsätt, beteende eller klädsel/attribut. Alltså, så kallad ’integration’ (det som händer mellan människor i vardagen), det vill säga att främlingen medvetengörs (vänligt men bestämt) om vad som gäller i detta land.

  (2020-10-28 Sveriges Radio
  ”Ovanlig dom: Kvinna döms för förolämpning”
  – ”Den kvinnan som stått åtalad för förolämpning mot en apoteksanställd i Jönköping döms till 40 dagsböter på sammanlagt 3.600 kronor och ska också betala skadestånd på 5.000 kronor.”
  – ”Receptarien har i förhör berättat hur ledsen och kränkt hon blev och att hon diskuterar gärna varför hon har slöja, men inte på det här sättet.”
  – ”DEN DÖMDA KVINNAN HAR NEKAT TILL ATT HA BEGÅTT NÅGOT BROTT.”)

  I detta sammanhang har verkligen politiker i regeringen makt/möjlighet att påbörja (”övergångsskedet”) återförandet av den efterfrågade tilliten till ”systemet”: Styrdokument (regleringsbrev) sändes till rättsväsendets myndigheter, med instruktion att invandrare nekas rätten att nyttja lagrummen ’Förolämpning/Förtal’ och ’Hets mot folkgrupp’ vid upplevd kränkning.

  (Lagen är författad av svenskar för svenska förhållanden där dess uttolkare nämndemännen/dommarna är de som slutgiltigt avgör vad som är rätt och fel i det folkliga integrationsarbetet/processen.)

  … ETT samhälle som har ’lärt’ (via media) invandrare att svenskar i allmänhet är rasister/främlingsfientliga, varför de förra har bemymdigats och givits mod att tillämpa detta synsätt godtyckligt i vardagen. Och de senare underkastar sig detta med tyst acceptans, denna kränkning av dennes medmänsklighet och människovärde.

  Fem exempel:

  1. Verksamhetschefen Hataw Kahraman-Jaff kallade Marika Bonde (dotter) ’rasist’.
  Se Swebbtv.se-video från augusti 2023:
  ”Vämjelig hantering på Stenhagens äldreboende I Uppsala – utländsk chef hålls om ryggen – Fjärde Statsmakten 174” (tid 14:15–19:59).

  2. Föreningsledaren och invandrar-somaliern till den svenska Expressen-journalisten Nina Svanberg:
  – ”Ni är SD! rasister! ropar den okända mannen och drar i väg med ordföranden.”
  (— 2022-11-07 ”Expressen har följt spåren efter de försvunna läxhjälps-miljonerna till falska adresser, tomma lokaler och källarmoskéer”)

  3. Invandraren ”Belal” (i ett slumpartat möte) till Gustav Kasselstrand (AfS):
  – ”Du är horunge! Du är fascist!”
  (— Samnytt.se 2022-07-05: ”VIDEO: Här mordhotas Gustav Kasselstrand (AfS)”)

  (SVT Nyheter 2022-04-29:
  – ”Gustav Kasselstrand, partiledare för det HÖGEREXTREMA Alternativ för Sverige, ska hålla förstamajtal på Rådhustorget [Gävle].”)

  4. –”Det sägs ju ofta att sverigefinnar var den första invandrargruppen som fick känna på RASISM och fördomar från SVENSKAR.”
  (— YouTube-kontot ”Tänk till”. Utbildningsradions (UR) teveprogram för ungdomar 2020-02-05: ”Sverigefinnar gick igenom det andra invandrare går igenom idag”)

  5. På vissa skolor kallas svenska barn för ’rasist’, ’svennejävel’ och ’hora’ (svenskars ordval är ’fi–a’).

  AVSLUTNINGSVIS, ett andra exempel på medias makt över folkets uppfattning och tyckanden:

  — Är/var det någon som kände till följande om Bevara Sverige Svenskt (BSS, 1979–1986), ur vilken ”rasistiskt SD” (Göran Greider, 2023-09-16 Arbetarbladet.se: ”LEDARE: Skjutningarna har blivit en väldig politisk kraft”) delvis bildades, och som var den sammanslutning som tycke sig se vad som komma skulle (Ref. invandringspolitikens konsekvenser):

  Ur deras politiska styrdokument (1983-03-20?):

  (”UTLANDSKONTAKTER”)
  ”Hövligheten, anständigheten och vanlig moral kräver, att man visar medmänniskor respekt, och vad gäller invandrare, som uppriktigt söker anpassa sig till våra förhållanden och utlänningar som gästar oss, bör vi visa dem särskild hänsyn. Att visa främlingar nedlåtenhet eller rentav förakt, eller att utsätta dem för trakasserier, är förkastligt.”

  ”BSS tar sålunda lika bestämt avstånd från främlingshat eller utlänningsförakt som några andra. Det är bl.a. av omsorg och hänsyn till våra invandrare och utlänningar i Sverige som BSS så energiskt och bestämt förordar behovet av en ny, klok, realistisk och ansvarsmedveten invandringspolitik. Den nuvarande invandringspolitiken är som vi har visat oklok, fördomsfull och ansvarslös med påföljd, att den kommer att drabba oss alla, kanske särskilt svårt de många svåracklimatiserade invandrarna och utlänningarna.”

  KÄLLOR:
  – bgf.nu/bss
  – ”Vad var BSS egentligen?” (Odysee.com, video 2023-01-18)

 5. Jan Andersson skriver:

  Det gäller att vara uppmärksam och hålla sig informerad, blind tillit kan leda till svåra konsekvenser:

  Aspergillus är en borstmögelsvamp som är mycket vanlig i förmultnade växtdelar, speciellt i jordbruket. Den finns i princip överallt, men de allra flesta människor är immuna. Men har man fått nedsatt immunförsvar finns en ökad risk att den etablerar sig permanent i lungorna och det leder till döden för den går inte att bli av med den.

  Nedsatt immunförsvar följer nästan alltid på större operationer, eller efter svår influensa, och om då aspergillus passar på tillfället så är man fast.

  Det finns fördröjningsmediciner, men i USA har man iakttagit att drabbade personer på kort tid utvecklat en resistens för medicineringen, kopplad till det snabbt ökande användandet av azoler i bekämpningmedel mot just tillväxthämmande mögelsvampar.

  Jag vill därför veta om azoler används även i Sverige, och i så fall om användningen av dem också fyrdubblats på tio år, som i USA?

  Används de i våra importländer för frukt och grönt? Sitter rester av bekämpningsmedel kvar på frukt och grönt, och när skalen förtärs, kan man få i sig rester av dessa azoler?

  Konsekvenserna för den drabbade är förödande, så stoppa all användning av dessa azoler nu! Jag misstänker att de kan finnas även i rengöringsmedel för tak, i form av ett skum som läggs på, och som sedan tar död på alla lavar och mossa vilka försvinner för gott när det regnat några gånger. Men det vill jag ha bekräftat först, bara en teori.

  Vet du något om detta, Sture Larsson?

  • Mats Jangdal skriver:

   Jag ställde frågan till Sture, som svarat såhär:

   Apropå Aspergillus & Co på direkt fråga av Jan Andersson! Jag satt en gång på ett tåg. Mannen mitt emot hade ett regelbundet tickande ljud. Han hade en mekanisk hjärtklaff. Inmonteringen hade gått bra, men aspergillusinfektion under vistelsen på sjukhus hade nära nog tagit hans liv. Han sa sig ha överlevt tack vare vichyvatten, d.v.s. ändrad surhetsgrad i mun och svalg. Det jag vet om aspergillus är att den och alla andra i fungisläktet ligger i beredskap för att bryta ner förbrukad vara i enlighet med propån ”av jord är du kommen och jord skall du åter varda”. Vi lever i kraft av fungi som effektiv sophanterare. Ibland kan den ingripa för tidigt, t.ex. när immunitet försvagats. Infektionsmedicin är tyvärr en kamp mot symbionter. Problemet är att behandlingen tyvärr slår mot både onda och goda symbionter. En följd av detta är möjlig överbelastning med fungi. Problemet är att mirakelmedlet antibiotika inte hjälper men kan slå ut skyddsmekanismer i t.ex. den stora symbiosgruppen, tarmfloran och kompisarna i lungans slemhinnor etc. . Azoler finns säkert i massor av bekämpningsmedel både i lantbruk och andra sammanhang. Resistens är sannolik, eftersom resistens är kanske den viktigaste biologiska principen. Jag är ingen expert på azoler. Jag rekommenderar en lång artikel på nätet från Ljungby Fuktkontroll & Sanering. Artikeln lider säkert av marknadsföringsintresse, men den har en lång referenslista på inte minst azolanvändning och fungi.

   Det jag däremot vet är att svensk human ventilationsteknik gör sitt bästa för att belasta oss med Aspergillus & Co via luft. Av en egen enkät till kommuner tror jag mig veta att mer än 90 % av alla publika hus har roterande värmeväxlare, den mest perfekta anordningen för fungiodling och distribution. Tyvärr är nog %-talet kanske lika högt i varje fall i lite dyrare villor. Roterande värmeväxlare betyder återluft och återluft är i tolkning av arbetsmiljölagen förbjuden på arbetsplats, men det bekymrar inte politiker och myndigheter, eftersom det i botten finns ett gammalt politikerkrav på värmeåtervinning sedan sent 70-tal, som inte kombinerats med krav på att andra behov inte får raderas.

   Den roterande värmeväxlaren fungerar i kraft av återvinning av vatten och i vatten buren energi, vilket är särskilt allvarligt, när huset är nytt. Det torkar inte upp som det skall och då tycker Aspergillus & Co att det kanske redan är dags att bryta ner husets organiska material. Svampkolonier etableras och eftersom många av dessa har förmågan att skapa sin egen bubbla med intern fuktkontroll via egen cellandning, så blir de näst intill oåtkomliga. Alla FT- eller FTX- system har det stora problemet att fukt avsätts inom kanalsystemen. Fukt och mikroorganismer ihop är alltid risk. Vill man ha riktigt akuta problem, så tillämpar man systemen intermittent, d.v.s. stänger av fläktarna utom arbetstid. Det innebär order till närvarande fungi att utnyttja stilleståndstiden för tillväxt. En intermittent driven skola eller kontorslokal kan ha så liten lagenlig ventilation som 25 % av veckotiden. När man kör igång på t.ex. måndag morgon river turbulent luft loss hyfer, sporer och toxiner för distribution över de som finns i rummen. Har man nedsatt immunitet, går på antibiotika etc. så är risken stor att man inte hanterar belastningen av fungi eller sporbildande bakterier. Ett foster i en gravid kvinna på intermittent ventilerad arbetsplats riskerar att föda barn med olämplig DNA-konfigurering. Vi pratar om bokstavsdiagnoser. 5.6 % av pojkar i åldern 5 -19 år käkade år 2022 ADHD-knark. Det finns en bra förklaring till att återluft inte används i djurstall. Döda foster betalar inte räkningar!

   Det riktigt obegripliga är att sjukvården lär har 42 % av alla lokaler försedda med värsta av allt, roterande värmeväxlare. Siffran är högre nu, därför att sjukhuskomplexet NÄL byggde nyss om från återluftsfria till maximalt återluftsbelastade hus. När man går in i antibitikaresistensens tidevarv och var mitt i en pandemi satsade NÄL på riktigt smutsig sjukhusluft. Den som nu drabbas av sjukhussjuka på NÄL kan åtala ansvariga inom Västra Götalandsregionen för medvetet framkallande av fara för annan. Som bevis kan anföras bl.a. SP Rapport 1993: 03, och AMV:s förbud mot återluft på arbetsplats.

   Sverige är i mycket ett Abdera (regionen med p.g.a. dålig luft dumma i gamla Thrakien) i realtid. Det lär t.om. var så tokigt att sjukhusen nu begränsar ventilationskapaciteten under natt. Det betyder att när dagen gryr, patienter vaknar och personalen börjar med t.ex. sårvård, så skapar man akut turbulens i luftkanaler som lägger ett töcken av sporer, hyfer och toxiner ur släktet Aspergillus & Co över såren och i andningsvägarna.

   Lite om azoler och Aspergillus & Co. De är egentligen villkor för liv på sikt, men vi bör inte hantera allt fel. Azoler är kanske det mindre problemet. Bättre då att försöka förstå vad man håller på med och inte minst ta vara på den kunskap man har.

   Sture Larsson

   • Jan Andersson skriver:

    Mina herrar, jag bugar mig med pannan mot jorden för dessa insidertips (och håller givetvis andan). Jag har redan mött två bekanta som ordinerats vichyvatten mot astma! Tack!

 6. Göran skriver:

  Niten, Fliten och Skiten är nog något som är unikt svenskt. Det finns inget annat folk på jorden som hedrar en avtal, såsom etniska svenskar.

  Undantaget bland etniska svenskar är politikerna. Det beror inte på kultur utan på fel i arvsmassan.

  • Jan Andersson skriver:

   Det vill säja: om du inte duger något till, kan du ju alltid bli politiker.

   • Göran skriver:

    Jag lyssnar bara på folk som gräver en grop och sedan säger att de har grävt en grop, än de som säger att de ska gräva en grop, för de kommer aldrig att gräva någon grop.

    Tidöavtalet, det är gropen som aldrig blir grävd.

    • Jan Andersson skriver:

     Vi har en situation nu i Europa och USA när de globala organisationerna ser sig själva som maktlösa och handlingsförlamade (sina stolta deviser till trots) och hittar då på en mängd nya befängda idéer, som de små ländernas makthavare tacksamt tar till sitt bröst, fast folken tycker något helt annan. Varför kommer alla dessa ändringsförslag just nu, när vi är belastade med andra mer närliggande bekymmer om framtiden? Jo, självklart, det är lättare att få igenom nya avtal när de lokala makthavarna är upptagna av en rad andra problem. Gammal politiskt tricks.

     Nog ska vi gräva gropar, men i Sverige! De som bor i hotaheiti kan gräva sina egna gropar, om de har något intresse av det.

Kommentarer är stängda.