Jesus var en gris?

Jag är uppståndelsen och livet, enligt exempelvis Johannes 11-25. Men då var han långt ifrån först med tankar om uppståndelse eller återfödsel. Redan vid Jesu tid hade vi här i Norden en religion eller mytologi som berättade om grisen Särimner. Denna gris var så märklig att när asarna och einhärjarna kalasat färdigt på grisen så räckte med att de slängde alla de avätna benen i en hög, så stod grisen där fet och levande nästa dag. Redo att på nytt slaktas för en festmåltid.

Den festmåltiden har vi i allt väsentligt kvar i det vi kallar Jul som en påminnelse om att solhjulet gått ett varv och det än en gång är dags för midvinterblot. Solhjulet kan representeras av olika symboler, varav den mest kända förmodligen är hakkorset. Det rättvända, det som står på en sida. Hakkorset stående på en spets är ett nazistiskt påfund, inte hundra år gammalt ännu.

Det finns två andra religioner från Mellanöstern, men de ogillar gris och de tror inte på Jesu uppståndelse. Kan det finnas ett samband tro? Nya Testamentet är en kristen partsinlaga som utmålar Jesus som guds son, med odödlighet som följd. De andra religionerna kallar honom profet av judiskt ursprung, mänsklig. Förolämpas de av att han liksom vår hedniska gris kunde återuppstå?

Oavsett vilket anser jag det viktigt att hålla på vår urgamla tradition, att det är grisar som återuppstår från det döda för att föda oss genom såväl onda som goda tider. Att det är jordbrukets sätt att återföra näring till jorden som håller oss vid liv. Om vi sköter det rätt.

Är det månne därför kristendomen blivit jordbrukarnas religion framför de andra, som kan sägas vara herdarnas religion? Den kristendom som övertagit de hedniska jordbrukskulturernas högtider och tankegångar om att på plats och ställe säkerställa att livet spirar på nytt varje vår. Födelse, tillväxt, skörd, död, vila, återfödelse.

Gud är inte en grånande gubbe i himlen. Gud är en gubbe och en gumma med fötter och fingrar i myllan.

Idag vänder det, vi går mot ljusare tider, en ny vår. Men innan dess, God Jul och ett fröjdeligt midvinterblot till alla!

Mer om svensk Jul här

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

24 svar på Jesus var en gris?

 1. Jan Andersson skriver:

  Jag har alltid tolkat Bibeln så; evigt liv gäller inte mig personligen utan mitt släkte, men jag har ett stort personligt ansvar att fylla under min jordevandring för att det skall fungera. En av kristendomens skönaste tankegångar.

 2. Thomas Gunnarson skriver:

  Midvinterblotet var givetvis idag. Långt fram i tiden så blotade folk. Det sista man har läst om var en kvinna i Norge som 1700-talet blotade till en torkad hästpenis… OK. Idag är massor av människor förvirrade. Man tror mer på Starwarsfilmerna och deras bibliska budskap än traditionella religiösa budskap. Dock måste man inse att det inte är budskapets innehåll eller intellektuella funktion som är det väsentliga utan budskapets styrka och sändarens/missionärens övertygelse som är det avgörande. Detta genom västvärldens slapphet som just yttrar sig i fullständig brist på – allt. Civilisationen är enbart en tunn fernissa som utan några problem tvättas bort på mindre än en generation. Kristendomens kärna är det moraliska budskapet, inte vem som var Jesus, huruvida han funnits eller ej, om det finns en Gud eller ej – utan det är enbart det moraliska budet. Finns inte det som en civilisationsfernissa så finns det inget motiv till att hålla ihop dagens civilisation och samhälle. Inga – absolut inga – regler behöver följas om inte den civilisationsfernissan finns. Just den frågan uppstår ibland och särskilt nu runt Jul och förvirringen är stor. Skall vi återinföra asatron? Eller bli muslimer..? För Kristendomen är ju körd, då vi inte klarar att intellektuellt fråga oss varför vi existerar. En fråga som kristendomen har ställt i tvåtusen år. Medan vi, i Norden, aldrig ställt oss den frågan då vi gick från asatron till en byråkratiskt styrd statskyrka och idag rakt in i en kommersiell värld där varje människa, särskilt i Sverige, är helt hjälplös i sin syn på tillvaron och där civilisationens fernissa nu tvättas bort och ett primitivt klansamhälle i bästa fall återuppstår. Den som förlitar sig på civilisationsfernissan kommer att bli grymt besviken.

  • Mats Jangdal skriver:

   Mitt intellektuella svar på frågan varför vi existerar är att vi är här för att hjälpa naturen med entropin. Det vill säga att i enlighet med termodynamikens teorier se till att all energi når lägsta möjliga nivå. Vårt uppdrag är att utarma all energi på vår planet innan den slukas av den döende solen. Därmed har vi gjort vad vi kan för att den potential som finns i vårt solsystem nyttjas maximalt innan tidens slut.
   Till detta uppdrag med entropin ingår att bränna kolhaltiga ämnen så att kolets cirkulation i kolcykeln upprätthålls så länge som möjligt genom att koldioxidhalten i atmosfären hålls på en nivå som är gynnsam för livet.
   Om vi i denna process ägnar oss åt bekvämlighet och hedonism så är det tillåtet.

   • Åke Sundström skriver:

    Du tänker verkligen djupare än de flesta, Mats. Om ett solsystem med en egen gudomlig optimeringsplan, inför sin slutliga undergång. Vi andra får fortsätta att bekämpa klimatnojan med mindre grandiosa, men möjligen mer verkningshetsnära argument.

    • Mats Jangdal skriver:

     Tack! Jag var rädd att framstå som ytlig.

     • Thomas Gunnarson skriver:

      Jo, men ett budskap som alla måste förstå och acceptera måste vara formulerat så att alla kan ta till sig det på olika sätt och ändå få samma resultat. Oavsett IQ. Alltså, en civiliserande fernissa… Konstantin den store var just en stor politiker som kunde i den teologiska röra som han tvingades hantera lyckades spjälka fram en modell som funkat i nästan 1700 år… Det insåg tydligen Richard Dawkins inte förrän nu nyligen då hans korståg mot allt annat än hans ”vetenskapsreligion” plötsligt inte gav det resultat han hade förväntat sig… Det blev istället islamister som enbart kunde läsa koranverser som tog över den religiösa diskussionen i UK… Det innebär att man måste vara försiktig med att skrapa i fernissan även om det ibland är befogat…

      • Mats Jangdal skriver:

       Den där beskrivningen oroar mig. Det måste vi fundera på.

      • Mats Jangdal skriver:

       Så du menar alltså att kyrkans utanpåverk är viktigare för att leda massorna i moralisk riktning än religionens innehåll?

       I så fall är mänskligheten i sanning illa ute!

       • Thomas Gunnarson skriver:

        Om man skall ta Dawkins på allvar så är det så… Verkligheten är för grym.

        • Mats Jangdal skriver:

         Och man kan inte tala om för den okunniga massan att de missat poängen, för då har man förolämpat, och därmed förlorat dem.

         Djävulen har verkligen riggat regelboken till sin fördel!

         Dansen kring guldkalven, beläten och avgudabilder lär fortsätta.

         • Niklas skriver:

          Gud och djävulen är en. Eller uttryckt annorlunda. Djävulen är Guds mindre trevliga sida.

 3. Rikard skriver:

  Hej.

  Tips: [http://heimskringla.no/wiki/Forside]

  Alla de gamla texterna, inte bara Eddan utan även Beowulf, texter om lapparnas tro, och Tacitus Germanica.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Vi övriga som inte har möjligheten att svinga oss upp i de högre vetenskapliga sfärerna kanske kan hålla oss till De Tio Guds Bud.
  Jag frågade den svenska kyrkoledningen, var den nu befinner sig, huruvida hänvisning till de Tio Budorden finns i den senaste ”kyrkohandboken”, ny för i år.
  Är det månde DDR flickan som fasat ut den eller är budorden endast till för gemener som har svårt att hitta den i psalmboken?

  • Thomas Gunnarson skriver:

   Eftersom vi numera har kvinnliga präster och det innebär att feministerna har tagit över i svenska kyrkan så måste Jesus omvärderas. Guds som är därmed omöjligt att det kan vara, möjligen Guds dotter, men Greta är kanske inte mogen för uppgiften ännu…

 5. Niklas skriver:

  Att vi firar kristen jul, beror nog mest på att kyrkan någon gång på 300-talet förlade Jesu födelse till en redan existerande romersk högtid. Ty ingen vet när Jesus föddes, eller om han ens har levt (Jesus-myten).

  Å midvinter har nog firats både här och där. Stonehenge m.fl. tempel restes just för att veta exakt när midvintern inföll.

  • Jan Andersson skriver:

   Man kan, om terrängen utanför ens fönster är fast, det vill säga mark eller berg snarare än växtlighet, lätt följa solens uppgång eller nedgång och märka att den punkt där den verkar nå jordytan från min enslinje flyttar sig varje dag.

   Människorna för länge sedan utan klocka eller almanacka måste självklart har följt solen för att räkna dagarna tills den stannade upp och började vandra tillbaka igen. Dagen när detta inträffade fick naturligtvis en speciell status vilket utnyttjades av religiösa ledare som så småningom byggde observationsanläggningar som Stonehenge och Ales stenar. Stonehenge ligger på en vidsträckt höjd och det finns inte idag heller någon direkt växtlighet åt något väderstreck som kan störa avläsningarna.

   Sedan lär det finnas mer än femtio upptäckta månobservationsplatser på brittiska öarna, där en vågrät stensockel användes som referensbas.

   Urgamla Newgrange på Irland har en inre kammare med en lång smal kanal eller ljusschakt mot det fria, där solen bara lyser in en enda gång om året, på nyårsdagen.

   Detta var kanske forntidens hitec, och den som förstod principerna och höll reda på dagarna blev en viktig person och kanske valdes till präst eller hövding.

   • Thomas Gunnarson skriver:

    Egentligen har vi nog aldrig lämnat de religiösa funderingarna om Solen, Månen och olika stjärnor. Akhenaton fokuserade på Solen som den ende Guden, då han var den som skapade monoteismen. Moses, som möjligen var en ättling eller medlem i den nya monoteistiska tron mötte sin Gud som en brinnande buske. En nära uppvisning av solguden Ra… Ra hade även tillnamnet Amun, alltså Amun -Ra.. Och som en del spekulerar i så avslutas ju varje bön och eftertryck inom kristendomen med ordet Amen… Amun (-Ra)… Hmm.. så därmed är cirkeln sluten med Stonehenge. Men det innebär att åter är det de moraliska begreppen i kristendomen som är det väsentliga, inte formen.

    • Mats Jangdal skriver:

     Tänk, det där har jag ju känt till, men inte kopplat samman som du.
     Tror även judar säger amen, bekräftar din obrutna cirkel.
     Dock spretar moralen. Stor skillnad mellan GT och NT.

     • Thomas Gunnarson skriver:

      Ja, GT är en beskrivning av den omvärld som Jesus levde med. NT är Kristendomens kärna. Läsning ur GT i katolska kyrkan så sitter man. Vid läsning ur NT, evangelierna, så står man upp. Den symboliska funktionen är klar. Det är evangelierna som gäller! Särskilt bergspredikan. I GT är det öga för öga som gäller. Är det så det skall vara så får det bli så….

 6. Göran skriver:

  De vetenskapsmän vi hade för flera tusentals år sedan verkar har varit mer följare av verkligheten än dagens klimatalarmistvetenskapmän.

  • Ivar Andersson skriver:

   Forntida vetenskapsmän saknade datormodeller och fick i stället observera, fundera och beskriva verkligheten. De klimathotstroende har sina klimatmodeller och bryr sig inte om verkligheten. De ovaliderade klimatmodellerna ger lika osäkra prognoser som väderprognoser över månader. Redan väderprognoser över mer än 10 dagar har ringa prognosvärde.Stoppar man in skit i en klimatmodell så får man ut skit oberoende av vilken superdator man använder.

   • Thomas Gunnarson skriver:

    Bruno Latours ”Facing Gaia” (som jag läser sakta i) pekar ut klimatfrågan till två olika problem. Kan människan påverka sin miljö eller anpassar sig människan till miljön. Om vi anpassar oss så, alltså: den ”själviska genen” eller om vi kan påverka miljön omkring oss väsentligt – då är vi Gudar… Och därmed ansvariga för olika problem. Som jag uppfattar tanken.. men om frågan är större? Att vi egentligen lever i en geologiskt absurd tid då en ekologisk obalans utplånar arter och livsmiljöer på samma sätt som vid dinosauriernas utdöende? Att en tid där enbart en art dominerar hela planeten egentligen är en effekt av en ekologisk krasch som skedde för 11 000 år sedan och istiden försvann… Är det en religiös fråga?

    • Göran skriver:

     Du pekar ut något som borde vara självklart, att vi människor behöver anpassa oss efter vad som händer och inte försöka anpassa det som händer till oss människor.

 7. Samuel af Ugglas skriver:

  Den oförbränneliga George Carlon njuter i sin himmel: https://youtu.be/BB0aFPXr4n4
  God Jul.
  Tack Mats för att Du håller mig borta från all socialistisk falskhet.

Kommentarer är stängda.