Kvinnor – kompetens – konkurrens

När kvinnor och män har i huvudsak separerade yrken och karriärer uppstår väldig sällan konkurrens mellan könen. Karriärmöjligheter och lämpliga yrkesval blir tämligen självklara för de båda könen. Jag medger att det är ett samhälle som suboptimerar delar av sin potential, men det är som jag tänker visa, både på gott och ont.

Det är inte så som det ofta framställs i debatter, att kvinnor i sådana samhällen saknar karriärmöjligheter, de ser bara annorlunda ut än mäns. Eller kan sägas vara mer traditionella.

För de som vill nå toppen är konkurrensen alltid mördande, oavsett kön eller yrke. I ett samhälle med i huvudsak manlig succession finns ett outtalat samhällskontrakt som män och pojkar har att förhålla sig till, om de inte aspirerar på toppositioner. De kan sikta på en mellankarriär som passar deras möjligheter och ambition, i vetskap om att de inte behöver konkurrera med en majoritet kvinnor med medioker kompetens.

Att vissa jobb och yrken tidigare innehafts av huvudsakligen män beror på att dessas arbetsuppgifter ligger närmare mäns intresseområden än de intresseområden kvinnor har. Mäns och kvinnors hjärnor fungerar olika.

Det betyder också att med lika formella meriter är män oftast bättre lämpade helt enkelt för att de under uppväxt och liv tillskansat sig tysta och självklara kunskaper som kvinnor utan egentligt intresse för yrket inte skaffat sig. Detta självklara faktum redovisas aldrig när kön och yrke debatteras. När någon man dristar sig att nämna motsvarande situation på kvinnornas område stämplas vederbörande omgående som misogynist och bakåtsträvare.

Feminismen kan aldrig ersätta vanlig humanism, helt enkelt för att där humanismen sätter människan, oavsett kön i centrum, där sätter feminismen kvinnan i centrum och med prioritet. Därav följer bland annat att i ett feministiskt samhälle blir män underordnade, först i skolan och sedan i arbetsliv och parbildning. De hjärntvättade feministerna ser inte sin egen skuld i detta, utan anser det vara männens eget fel.

Att det finns kvinnliga kulturskribenter som låtsas vilja riva upp feminismen kan vi nog tillskriva önskan att provocera, mer än en ideologisk omvändelse.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Kvinnor – kompetens – konkurrens

 1. Ivar Andersson skriver:

  Feminismen kan aldrig ersätta humanism.
  De duktiga kvinnorna har tagit över skolan men det har inte gjort skolan bättre. Tvärtom.

 2. Pingback: Kvinnor – kompetens – konkurrens | ulsansblogg

 3. Benny skriver:

  Jag har bara en kommentar vad gäller karriärkvinnor! ”Fruntimmer kör bil bättre än höns”!

 4. Göran skriver:

  På Island gick 100.000 kvinnor ut i strejk och demonstration i några dagar för ”lika rättigheter”. Några iakttagelser. Inga HR-avdelningar fick in några klagomål under dessa dagar. En företagare sade: ”Äntligen fick vi något gjort.”

  • Jan Andersson skriver:

   Jag jobbade i många år med en jämnårig kvinna i nästa kontorsmodul. Hon gjorde alla jobb som inte männen vill göra, bland annat samla in lagstadgade uppgifter om 1000-1500 man inlånad personal från hundratals företag som hade anlitats under årets stoppvecka, och där många inte visste och fått besked förrän ett par dagar innan stoppet började. Men utan registrerat inpasseringskort så kom ingen innanför grindarna. Allt gick ut på att få bort svartjobben…

   Det blev många sena kvällar och rent nattjobb veckan innan för henne. Men hon fixade det i alla år. Tills bolaget skulle minska personalen och LO-fackets mest bredkäftade krävde i förhandlingarna att kontorspersonalen skulle jävlar minskas lika mycket, annars…

   Så hon fick gå. Nästa årsstopp kom inte någon inlånad montör in på området alls, portvakten släppte inte in folk utan passrrkort.

   Det blev ett jäkla liv, och hennes före detta chefer rusade runt i korridorerna med slipsen fladdrande i fartvinden och med svarta ögonkast in i de tomma rummen. Jag ringde till henne: ”Frågade de aldrig innan du slutade vad du gjorde och skötte?”. ”Nej aldrig, med jag berättade för dem själv massor med gånger, fast ingen ville lyssna. Jag var ju ”övertalig” och de tag väl för givet att jag då inte gjorde någon nytta”.

   • Mats Jangdal skriver:

    En konstnärsvän till mig berättade på 70-talet att den pappersleverantör han anlitade hade en tjej i växeln som hade lika bra betalt som den bästa säljaren på företaget. För hon hade hela kundregistret, vad de beställt tidigare, namnsdagar, födelsedagar även på anhöriga, allt i huvudet!
    Vid beställning ringde han bara henne så ordnade hon allt.

 5. Mats Jangdal skriver:

  Äntligen hemma!
  Ni som undrar varför jag varit lite sporadiks ett bra tag, jag har varit i NZ i två månader.
  Utropet äntligen beror på att hemresan, från det vi klev in på Aucklands flygplats till det vi var hemma, på grund av väder och förseningar tog över 60 timmar! Mot beräknade knappt 40. En lång resa hur man än vänder på det.

Kommentarer är stängda.