Det korrumperade Sverige

Dagens gästskribent är Bernd Stymer

Livet uppstod av en tillfällighet på Jorden för miljarder år sedan och ändrades genom att fortplantningen genom ständiga urval av de mest lämpade livsformer till slut skapade människan. Det läpliga urvalet är alltid de livsformer som främjar sig själva i jämförelse med de övriga. Även vissa människor har främjat sig själva i jämförelse med de övriga när den starkaste och mäktigaste styrde med hjälp av andra som också främjade sig själva och den styrande som alla lydde.  

Det sättet att lyda passade inte för folk i grekiska stadsstater därför att männen där krävde medbestämmande som villkor för att försvara staden. Alldeles nyss på 500-talet f.Kr. gjorde Solon i staden Aten slut på makthavares trixande med lagen för att senare överlåta styrelsen på begränsad tid till ett urval via lotten av manliga medborgare. Det styrelsesättet kallades demokrati, folkstyre och syftade i sak till att kringgå det medfödda behovet att främja sig själv som kallades korruption och ansågs förhatligt.

De tankarna spred sig bara till Europa med sin splittrade geografi skild från stora öppna geografiskt sammanhängande områden som kunde styras av enskilda härskare. Staden Rom anammade tanken när den styrde hela Medelhavsområdet, men de Germaner som sedan erövrade Europa styrdes av kungar.

Tanken på medbestämmande levde dock kvar och först i England sedan i Frankrike ledde den till en Maktfördelningsprincip där makt måste delas i verkställande -, lagstiftande – och dömande makt för att hindra korruption.

Sverige som behöll Germansk Rätt, där makten tolkar lag som det passar, styrdes så till 1923 av kungar tills dess även män som inte gjort värnplikt fick rösträtt. Maktfördelningsprincipen tillämpades inte, vilket ledde till att försöket med tvåkammarriksdagen undanröjdes av ett maktblint parti 1971 samtidigt som O.Palme tillsammans med sin granne C.Lidbom skrev om hela Sveriges lag och tog bort tjänstemännens ämbetsansvar, ordinarieskapet, tillsättning av tjänstemän grundad på meriter, i nya regeringsformen 1974.

Därmed blev varje form av korruption lagligt i staten Sverige. Med hänvisning till s.k. förarbeten behärskar politiken nu den dömande makten. Landets grundlagar ändrades enkelt av politiken 1974 i en s.k. författningsreform och 2009 i ändring av kommunallagen. Även den verkställande makten har korrumperats genom omfattande vänskapskorruption.

 Sveriges korta knappt hundraåriga försök att uppfylla de krav som utmärker en demokrati, har misslyckats totalt och gör en modernisering nödvändig även mot politikens vilja.

Romersk rätt skall gälla där enbart lagens bokstav gäller och inte maktens tyckande.

Val till beslutande församling skall ske i enmansvalkretsar genom att statens röstberättigade befolkning delas i t.ex. 101 valkretsar beroende på väljarnas mantalsskrivningsort så att varje valkrets har samma antal röstande. Då är vissa valkretsar geografiskt mindre än andra.

En författningsdomstol skall inrättas med oavsättliga domare.

Strikt tjänstemannaansvar skall återställas.

All, av befolkningen skattefinansierade statlig verksamhet, skall styras av valda medborgare utan vinstkrav, ingen statlig anställd får tjäna mer än statsministern, ordinarieskapet skall återställas, äganderätten stärkas genom att avskaffa Bergsstaten från 1600-talet och i strafflag förtydliga Allemansrätten så att ingen annan än ägaren får berika sig på sin egendom.

Förberedelser för kommande val över Internet skall genomföras nu med mål att så snart som möjligt modernisera valsystemet.

Det här inlägget postades i Frihet, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 svar på Det korrumperade Sverige

 1. Jan Andersson skriver:

  Något måste göras, men vilka är intresserade av att hjälpa till med detta till utan att vi får en ny förlorad generation på allvar? Det finns två tänkbara arbetslinjer:

  Den första är att stänga gränsen och lämna EU, vilket kommer att bestraffas av EU och vi har inte längre en bundsförvant i USA som kan stötta oss över den värsta tiden. Det bästa på sikt vore en nordisk union, men vi drar tydligt åt olika håll idag, kanske mest beroende på våra inte alltid så positiva nationella särdrag.

  Den andra är svårare – att återställa den höga kvaliteten på våra främsta högskolor och åter satsa på att eleverna ges en yrkesutbildning som inte bygger bara på boklig kunskap utan även praktisk erfarenhet; inget direkt nytänkande men svårt att genomföra utan skickliga lärare. Och varifrån får man sådana? En Moment 22-situation, men det måste gå att hitta och motivera de rätta förmågorna om man börjar leta utanför de etablerade kretsarna. Det finns redan nu svenska skolor som kan tjäna som exempel, och där eleverna har handplockats till fina jobb långt innan sin examensdag.

 2. Benny skriver:

  Det politiska systemet i Sverige är senilt och som gjort för korruption. Förr fanns den tredje statsmakten media som i alla fall hjälpligt granskade de värsta missdådarna men media har tämjts via presstöd, bidrag och politiska hot så de säger inte ett pip om korruptionen förrän de får klarsignal uppifrån och någon för makten misshaglig person ska drevas bort. Resultatet av förfallet och korruptionen ser vi varje dag och förskingringen av skattemedel eskalerar och lösningen från politikerna är givetvis höjda skatter och avgifter! Målet är väl att i slutändan lägga beslag på allt vad folk tjänar och via en enorm byråkratisk apparat dela ut bidrag? Frågan är vem som vill gå till jobbet i ett sådant samhälle?

 3. Dan Ahlmark skriver:

  Detta är ett utmärkt inlägg, som bl a pekar på en rad svagheter i vår författning från 1974. Det är för mig klart att en ny grundlagsutredning behövs. Jag sände för några dagar sedan en artikel gällande detta till Newsvoice, men har inte fått svar gällande den. Ifall Torbjörn Sassersson inte önskar ha den, kan jag kanske be Mats om plats här.

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Det finns flera orsaker till att Sverige håller på att gå förlorat. Den kanske viktigaste är katastrofen från den 10 Juni 1932 när en ”folkpartist” i modernt språk, gav socialisterna carte blanche att avfolka och fördriva den svenska landsbygdsbefolkningen.
  Spiken i kistan kom med det VULGÄRSOCIALISTISKA uttrycket ALLEMANSRÄTT, ordet som är inskrivet i vår s k Grundlag. Den socialistiska hävden att utnyttja ”ORDET” som egentligen inte finns men som legat till grund för i princip all KONFISKATION av rättigheter såväl som egendom, och förr eller senare kommer drabba även våra LIV.
  Hur genomför vi en normalisering? Genom att ge tillbaka SVENSKA FOLKET rätten att i ALLMÄNNA VAL sparka/avskeda KORRUPTA POLITIKER. Den rätten har funnits men oss berövats.
  En domstol som kanske är väl så effektiv som om inte bättre än det genomkorrumperade svenska ”rättsväsen” vi nu tvingas leva med.
  Kan man tänka sig, ”samer” har tillskansat sig nästen hälften av hela Sveriges landyta med rättigheter som inte tillkommer oss övriga i den svenska befolkningen.
  Ingen revolution här inte, Anna Skarhed var namnet om jag minns rätt!
  Vad dagens korrupta politiker sysslar med går knappt att beskriva med ord .

 5. Jan Andersson skriver:

  DETTA är Sverige, och egentlig kristendom sedan Jesu tid:

  https://youtu.be/y8R0D6SSLXs?si=Nzl94KBAVFz60ICz

  Det är en ren skam att det har blivit förvanskat till oigenkännlighet av både kyrkan och vänstern (som förväntat) men även högern. De enda som ger ett litet hopp för framtiden är SD.

  • Glenn skriver:

   Bra klipp. Efter lite rundgång bland hjärncellerna tror jag att jag dessutom fattar din kommentar:)

   Nu kaffet
   //Glenn

   • Jan Andersson skriver:

    Det är förfärligt att se sina barn och barnbarns vånda när det gäller vad de kan göra av sina liv och sina möjligheter. Om de misslyckas är det till fullo ditt eget probem också för det är ditt eget samvete som gnager värst och man funderar vare dag på vad man kunde ha gjort för att behålla den optimism som präglade Sverige när vi var i valet och kvalet själva på sextiotalet.

    Det hade varit lätt, men vi fick makthavare som prioriterade andra folk för våra skattepengar istället för att behålla och stärka våra egna resurser och möjligheter. När det gick riktigt fort bakåt, ljög de om orsakerna.

    Resultatet ser vi nu, och det kommer att dröja årtionden innan vi har lyckats vända skutan. Om vi börjar nu, vill säga, och vi vet vad vi vill, för snart kvittar det och lögnerna kommer att bli allt värre och övermakten större och brutalare. Våra barnbarn kommer att dra härifrån, och det har börjat redan.

   • Jan Andersson skriver:

    Om vi inte passar oss så kommer vi att bli som ryssarna och gratulera oss själva till att inte ha något ansvar för debaclet…

 6. Jan Andersson skriver:

  Det är övertydligt nu inför EU-valet att inget av de etablerade partierna tänker att ta itu med något av kärnproblemen i Sverige, utan bara hitta sysselsättning åt de kandidater som man kunnat skrapa ihop. De vore en nåd att stilla bedja om att åtminstone NÅGON av kärnfrågorna kunde adresseras – men näääj.

  Naturligtvis bör svenska folket rata denna lekstuga fullständigt och ta sig en ordentlig funderare vad man egentligen tycker (oavsett partifärg) och om det skulle kunna förändra något i den i stort sett helt överflödiga EU-organisationen som är på väg att kantra åt vänster inom kort. Svaret är givetvis nej, och det borde ropas ut så högt att det hörs i varje skrymsle av Europa.

  Om man vinner 51 procent av rösterna i ett val där bara 49 procent av medborgarna har röstat, så har man inte vunnit utan förlorat svenska folkets förtroende helt. Men att vänstern gärna utropar sig till vinnare likaväl är symptomatiskt, fast Sverige och Europa bara kommer att gå ner sig ännu djupare i dyngan och ingen har vunnit något alls.

  Sveriges rykte börjar bli ganska skamfilat runt om oss, och vi ska väl inte späda ut vårt föredöme ytterligare, vilket nästan garanterat kommer att ske genom EU:s beskäftiga försorg.

  Förutsättningarna för en vändning är små men vi måste greppa varje halmstrå nu innan alla sådana är borta för gott. Vi vet vad vi måste göra, så varför gör vi inte det nödvändiga nu direkt utan att vänta – på vad?

 7. Samuel af Ugglas skriver:

  Vilka är mina tre val inför den 9 Juni?
  1. Att inte rösta alls
  2. Att rösta BLANKT
  3. Att rösta för SWEXIT
  Alla övriga möjligheter är uteslutet, vi blir knappast av med med skattefinansierade politiker men jag har inte bidragit till ödeläggelsen av vårt SVERIGE.

 8. Benny skriver:

  Läste att EU bestämt sig för att utrota diesel och bensinbilar genom att tvinga medlemsländerna att höja bränslepriserna till minst 35kr litern till 2030 och på detta sätt snedvrida marknaden till förmån för dysfunktionella elbilar. Det här är nog mer ett sätt att skjuta sig i foten för EU fast det begriper väl inte de måttligt begåvade i Bryssel. Frågan är hur stort propagandaspektakel behövs dra igång för att lura på EU-medborgaren detta humbug?

  • Göran skriver:

   Inom petroleumbilarnas marknad finns det en bil för rika, medelklass och mindre bemedlade i kapital. För vilka kommer det att finnas en elbil?

   Lite roligt att de som påstår sig representera folket, tänka på folket och liknande mer eller mindre gör allt för att just folket ska ett så eländig liv som möjligt.

  • Samuel af Ugglas skriver:


   Färöarna betalar man i dag 90:kr för en liter bensin.
   Det har en fackförening bestämt

 9. Göran skriver:

  Vi borde som romarna införa decimering, fast inte inom armen utan inom politiken. Varje år rensas var tionde politiker ut och utvisas från Sverige i tio år. Naturligtvis sker urvalet av dessa politiker med en riktig demokrati, dvs. alla röstberättigade i Sverige får välja vilka som ska decimeras.

 10. Göran skriver:

  Hur kom Sverige på att val till riksdagen skulle ske genom att rösta på partier? Det innebär ju att de minst dugliga hela tiden väljs.

  Vill ni reformera den så kallade svenska demokratin bör vi avskaffa partierna och endast ha val av personer. Väljarna väljer en regering och inte som idag, där vi inte vet vad vi får för regering.

  Väljarna kan sedan avskeda vilken vald ledamot när de vill genom att väcka en sådan fråga och sedan får alla röstberättigade medborgare rösta om det.

  Dessutom ska alla myndighetschefer väljas av väljarna.

  Avskaffa även kommunallagen omedelbart. Alla kommuner har olika förutsättningar och kan inte följa centralplanerade direktiv. Något kommunfullmäktige behövs inte. Det räcker med att kommuninvånarna väljer några personer som sköter kommunen. Inget tjafs, bara direktiv från kommunens invånare. Samma rätt att avskeda dessa som för regeringen.

  • tompas skriver:

   Detta förutsätter att en majoritet av väljarna är välinformerade, kunniga och pålästa, vilket inte är fallet i dag. För närvarande består majoriteten av väljarna för det rakt motsatta vill jag bestämt påstå.

   • Jan Andersson skriver:

    Detta skulle kunna förbättras avsevärt om pressen gjorde sitt jobb och återgav de allmänna beslut som fattas på ett korrekt sätt med både problem, relevans, allmängiltighet, underlag, diskussion, beslut, genomförande, resultat och uppföljning tillgängliga för medborgarnas informationsbehov enligt medbestämmandelagen.

    Jyllandsposten i Danmark var förr hyllad i branschen för sina genomarbetade artiklar, men hur det är nu vet jag inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *