Kränkta inskränkta troende

OS-invigningen väckte lite rabalder. Förutom att den var minst två timmar för lång och därmed blev tråkig, så var det i mina ögon ett misstag att flotta atleterna på Seine utan mål. Som vore de båtflyktingar. Dels fick TV-publiken inte se dem ordentligt och åskådare på plats fick i princip inte se dem alls.

Sedan var det för många helt onödiga dansnummer. Det bästa var de tablåer som visade bröderna Lumières avgörande bidrag till filmens utveckling, anspelningar på Jules Verne och avslutningen med bröderna Montgolfiers varmluftsballong. Tablån med revolutionen var onödig och med en blodig och huvudlös Marie Antoinette i alla fönster, ackompanjerad av hårdrocksmusik blev det lite väl överdrivet.

Den stora snackisen efteråt var dock tablån eller scenerna på bron över Seine med ett dukat bord som också fingerade som catwalk. Upprörda kristna, framför allt amerikaner trodde att det var en smaklös kritik av Jesus, enär de tyckte sig känna igen da Vincis Nattvarden. Men de insåg inte att Dionysos, även kallad Bacchus, som intog en central plats i framställningen var en Olympisk gud, som gav vinet till människan. Han var gud och beskyddare av fruktbarhet, konst, drama och festivitas. Som sådan passade han alldeles utmärkt in i en OS-invigning. Framställningen var dock överlastad med homo- och dragshowreferenser, samt en märklig framställning av franskt modeskapande.

Jag tittar normalt inte på OS-vigningar, eftersom de mestadels är långtråkiga och meningslösa. Den senaste jag sett i sin helhet var nog den i LA 1984. Anledningen att jag skriver så mycket om en så dålig OS-invigning som denna i Paris, är framför allt för att jag vill bistå i kampen för yttrandefriheten. OS kommer därför föredömligt nära i tiden till det jag skrivit i försvaret av Charlie Hebdo och kritiken av islam.

Det är alltså min mening att det måste vara en oinskränkt rätt att vara osmaklig och uttrycka det i tal, skrift, bild, konst och teater. De som känner sig kränkta får naturligtvis säga sin mening i upprörda ordalag, men de har ingen rätt att kräva ursäkt eller kompensation på något vis.

All undfallenhet gentemot kristen upprördhet över framställningen är kontraproduktivt för västvärldens demokratiska fri- och rättigheter. Sådan undfallenhet kommer endast gynna den redan besvärande antiintellektuella och auktoritära islamismen. Än en gång finns anledning att utbrista Je Suis Charlie Hebdo!

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Kränkta inskränkta troende

  1. Jan Andersson skriver:

    Sista gången jag tittade på OS överhuvudtaget var 1984! Vi hade bara två TV-kanaler då och OS från Los Angeles sändes i båda hela halva nätterna med olika sporter i TV1 och TV2. Jag skaffade en liten fjortontummare och ställde ovanpå vår ordinarie större TV och när familjen hade lagt sig kunde man plocka fram ett par öl och njuta av friheten under semestern.

    Det bästa med OS-sändningen då var att den individuella fanatismen av bli bäst i en internationell stortävling framgick så tydligt, för det är långt ifrån några normalt sunda medborgare som underkastar sig den vansinnigt hårda träning som behövs för att vinna. I lagsporterna finns inte denna fanatism och mycket riktigt så är lagsporter i OS bara blaha.

    Men OS som en gång var toppen av all idrott på elitnivå har för länge sedan passerats av andra tävlingar. Fotboll är inte bäst i varken OS, EM eller VM utan i Champions League.

    Nuförtiden har vi visserligen en TV men den står undanställd och vi tittar aldrig på något. Livet är för kort för att slösa bort sin tid på meningslösheter. Det känns som en befrielse att kunna göra som man vill.

    • tompas skriver:

      ”Livet är för kort för att slösa bort sin tid på meningslösheter. Det känns som en befrielse att kunna göra som man vill.”
      Kloka ord och jag både instämmer och lever i detsamma.

  2. Glenn skriver:

    Symbolismen har ett syfte och är ej taget ur luften utan tvärtom väl regisserat.
    Vad vill man med den och varför visa upp den inför hela världen? Att det sprang omkring transor i parti och minut – vad har det med OS och sport att göra ?

    I övrigt en skittråkig invigning ej värd att minnas.
    Satt med frun i soffan som absolut ville se den.

    • Mats Jangdal skriver:

      Nej, transor i parti och minut har inget med idrott att göra, men det har tydligen med Frankrike att göra. Invigning och avslutning av OS är inget som IOK har med att göra, förutom när idrottarna svär eden.
      Invigning och avslutning är värdlandets möjlighet att visa upp det den anser är det viktigaste eller finaste världen behöver veta och minnas om värdlandet. Ett skyltfönster där de kan utnyttja yttrandefriheten och uppmärksamheten till vilket budskap som helst. Jag såg att det finns ett Frankrike som en stor, men ännu ej tillräckligt stor, andel av befolkningen försökte rösta bort i senaste valet.

      • Jan Andersson skriver:

        En av mina gymnasielärare hävdade att ”Fransmännen ska konstruera, tyskarna bygga och amerikanerna sälja” och det ligger mycket i denna iakttagelse. Men Frankrike är även kanske det land som inte styrt överdrivet mycket utan låtit udda personligheter få fritt spelrum, manifesterat av vissa författare, filmare och den hejdlösa invandringen av muhammedaner med hundra- eller tusentals moskébyggen överallt.

        OS-invigningen gav tydligen syn för sägen, tur att jag inte såg den. Vad har vinets gud med idrottskamp att göra; här är väl alkohol totalt otänkbart?

        • Mats Jangdal skriver:

          Eftersom Dionysos var en av gudarna i Olympen har Frankrike valt att lyfta fram honom. Någon idrottens gud fanns inte i grekisk mytologi. De som kommer närmast är Zeus, Poseidon, Artemis och Ares, som är mäktiga, starka och krigiska.
          Men Olympiska Spel ska, enligt såväl antiken som de Coubertin befrämja fred. Så krigiska gudar kanske inte heller passar.

          Eftersom de nordiska gudarna ägnade sig åt lekar i Asgård kanske nordiska gudar trots allt passat bättre. Lekar i äldre svenska och fortfarande i norskan är synonymt med idrott.

  3. Glenn skriver:

    Det är väl förmätet att tro att IOK inte visste hur invigningen skulle regisseras.
    IOK s varumärke ” lyftes” upp av de fullkomligt bizzara symboliska inslagen.
    Eller hur ? Så svårt att skilja på vad Frankrike ville visa upp, och vad IOK ville ….

    Nu kaffe.

  4. Samuel af Ugglas skriver:

    Macrons OL var inte det jag ville se. Bad hustrun berätta hur det gick till. Måttligt intressant. Däremot tennismötet Nadal – Djokovic. Fantastiskt fin tennis, även för icke utövare. En verklig minnesvärd höjdpunkt och behållning.

  5. Mats Jangdal skriver:

    De felsta av er verkar inte ta in eller vilja ta in att min artikel är ett försvar för yttrandefriheten och i detta fall ett försvar för Frankrikes rätt till yttrandefrihet och att de fortsätter samma stringenta linje från försvaret av Charlie Hebdo. Skulle man inte upprätthålla den stringensen väntar endast diktatur och barbari.

    • Samuel af Ugglas skriver:

      Och Macron gör vad han kan för att avskaffa just YTTRANDEFRIHETEN.
      Förstår precis vad du menar men ”regnbågsverksamheten” är lika helig för utövare som korantolkare.

    • Jan Andersson skriver:

      Frihet under ansvar fungerar bäst. Regimer som inte törs ge medborgarna frihet blir diktaturer. Men raka motsatsen fungerar inte heller, det blir anarki. Lagom är bäst, Sverige har nu alldeles för mycket meningslös detaljstyrning för att sysselsätta sina över fyrahundra myndigheter. De som kan och vill ta ansvar för sin eget liv ger mest välstånd tillbaka till samhället. Men det som inte myndigheterna lägger sig i så fall måste kunna accepteras av de berörda medborgarna istället, kallas direktdemokrati. Undrar vad idrottrörelsen tycker om att vinets gud Dionysos fick representera de olympiska spelen? Någonstans skaver det ganska tydligt…

      • Göran skriver:

        Sverige har väl mer eller mindre varit ett anarkistiskt samhälle mer än diktatoriskt eller demokratiskt.

  6. Göran skriver:

    Både Macron och hans man är homosexuella så vad förväntas av invigningen. Klart de vill ha en agenda.

  7. Benny skriver:

    Reglerna säger att krigförande nationer inte får vara med i OS vilket i praktiken skulle utesluta de flesta länderna i västvärlden plus Ryssland och Ukraina? En annan konstig sak är att Vitryssland behandlas likadant som Ryssland trots att de inte är i krig? USA som startat och är inblandade i flera krig skulle uteslutits ur för flera OS sedan om samma regler gällt alla vilket även inbegriper länder som Storbritannien, Frankrike och flera andra EU-länder som är inblandade i krigföring! Men västvärlden är mästare på hyckleri och vana vid att flytta målstolparna efter eget behag vilket så småningom kommer att leda till att OS begravs, sörjd av ingen.

Kommentarer är stängda.