AI – Nästa skit in, skit ut?

Alla måste lära sig AI, snabbt, säger statens i förtid publicerade utredning. Varför det kan man undra? Kommer saker sluta fungera utan AI? Nej, ett järnspett är fortfarande ett järnspett. Hur man får ut bästa funktion sitter i skallen på handhavaren. Om allt slutar fungera utan AI, bestämmer vi själva.

Men alla måste kunna det för att inte företag och akademi ska hamna på efterkälken i internationella studier, säger de. Andra förståsigpåare säger att fascinationen för AI redan blåst över.

För tjugo år sedan skulle alla lära sig programmera. Men det visade sig att för de flesta människor funkar datorerna och deras programmering bäst om det görs av folk som verkligen vet vad de sysslar med. Men med AI ska alla kunna programmera på ett enkelt sätt. Ingen dock säga varför. Även med AI torde programmeringen bli bäst och effektivast om det görs av de som kan.

En stor risk med att begära att kreti och pleti ska programmera med hjälp av AI, är istället AI hjälper dem att förstöra onödigt mycket. Men det kanske är meningen. Vi tvingar okunniga människor i västvärlden att programmera via AI där ”vi” smugit in skadlig AI-kod och vips har de förstört västvärlden. Sedan kan Kina och u-länder ta över allt på ett enkelt sätt.

Allt för många kommer fortsätta att smita undan ansvar och arbetsuppgifter genom att skylla på AI, precis som de för tjugoår sedan skyllde ”DATAN”! Skit in, ger skit ut, det kommer inte sluta gälla bara för att det gjorts av AI.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på AI – Nästa skit in, skit ut?

  1. Jan Andersson skriver:

    Det finns redan både bilder och hela långa filmer baserade på AI på t.ex. YouTube som inte går att skilja från en ”riktig” film, vilket blir ett stort problen om folk tror på dem och agerar därefter. Det finns gott om realistiska filmer där ukrainska missiler skjuter ner massor av ryska flygplan och helikoptrar, men om man funderar ett ögonblick på hur en fotograf alltid lyckats att befinns sig på rätt ställe så har man avslöjat propagandan. Det finns även högst realistiska sportreportage från motorcykeltävlingar, där förare flyger som vantar i luften men bara reser sig oberörda sedan. Och så vidare. Hur avslöjar man AI. Den norske författaren och naturmänniskan Bjørn Bull- Hansen säger: ”Look for the imperfections” som alltid finns i äkta filmer och bilder men som AI-skaparna försöker att få bort. Men de lågbegåvade klimathysterikerna kommer att få mycket vatten på sina kvarnar snart….

    AI kommer inte att få någon verklig betydelse för forskning och framsteg på samma sätt som kvanttekniken kommer att få, men ändå bli en formidabel lögnspridare bland alla de politiker som inte drar sig för att rucka på sanningen för att nå sina mål och därför farlig. Men ju skickligare vi alla blir på att avslöja alla manipulationer, desto kortare blir AI-eran. Vi kanska bara ska sluta att titta på TV och YouTube för att slippa bli lurade? Det är nära nu…och jag uppmanar alla att rapportera allt orimligt som verkar högst trovärdigt men ändå är fejkat…

    • Göran skriver:

      AI-genererade bilder eller videos är relativt enkelt att se att de är AI-genererade. I alla fall än så länge.

      Är man insatt i ett ämne är det relativt enkelt att förstå om en text om det ämnet är AI-skapad.

      Jag har ännu inte sett någon video med Elon Musk där AI-har lyckats härma Elons stamning eller hans sätt att kommunicera.

      Inom programmering är AI ett bra hjälpmedel. Jag använder det, men mest då för att leta fel.

      Jag har använt AI för att skapa enklare elektroniska kretsar. Det fungerar över min förväntning.

      Det mest jag ser av AI i vardagen är annonser på Youtube och då mest annonser som är rena bedrägerierna. Jag har inte lyckats klura ut av vilken anledning Youtube censurerar innehåll, men godkänner annonser som är lurendrejeri och bedrägliga.

  2. tompas skriver:

    Kolla denna:
    Kubrick’s Odyssey: Secrets Hidden in the Films of Stanley Kubrick Part One: NASA and Apollo
    https://www.snaphanen.dk/2024/11/25/stanley-kubricks-pagt-med-djaevelen/#more-202195

  3. Göran skriver:

    Antal personer i en befolkning som är lämpliga för programmering av datorprogram är max 3 % av befolkningen om fördelningen av befolkningens intelligens är ungefär som den är i Sverige.

    Typisk politiskt larv att alla ska lära sig att programmera.

    • Jan Andersson skriver:

      Jag har bara använt en dator som ett sätt att utföra en uppgift snabbare och kanske bättre än med andra, äldre metoder. Men i de fall den gamla metoden varit bättre så har jag tillämpat den istället.

      Därför har jag aldrig gjort en Powerpointpresentation. Bättre att säga direkt till de 2-3 personer som är berörda vad jag har funnit vettigt och en framkomlig väg. De som krävt att bli informerade men varken fattat eller varit direkt inblandade har ändå aldrig egentligen brytt sig. Men de andra har tillfört sina kunskaper och slutresultatet har alltid blivit snäppet bättre än förväntat.

      Men vi tog en risk; om de övriga krävt mer inflytande så hade vi som jobbade egensinningt varit rökta. Det är exakt det som nu har hänt inom politisk åsiktspolitik. De som sitter på pengarna har ändå aldrig vetat något utöver vilken formidabel maktfaktor pengar är, och att alla föjer dem som verkar ha förmåga att trolla fram mest av sådana…

      • Göran skriver:

        Powerpoint-presentationer gå in och ut lika fort ur huvudet. När jag studerade på högskola en gång, fick vi i uppgift att göra ett system som utvärderade olika kurser. Vi var flera grupper. Alla gjorde powerpoint-presentationer, inklusive den grupp jag var med i, utom en grupp. Den gruppen ritade streckgubbar på tavlan och det är den enda presentation jag kommer ihåg. Jag kommer inte ens ihåg min egen presentation.

        Det är det som görs utanför boxen som blir ihågkommet.

  4. Jan Andersson skriver:

    Utgå från att:

    1) Alla med minsta möjliga ansträngning vill leva drägligt.

    2) Hålla sig informerade om allt som kan påverka denna grundläggande inställning.

    Det innebär att om 1) inte gäller längre så blir 2) väldigt mycket mer tidskrävande och därför orkar ingen att sätta sig in i problemen själva, när man måste skaffa sig en ny livsåskådning, vilket innebär att 2) måste revideras också.

    Det kommer inte att hända, förrän TV:n går sönder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *