Den svenska arbetsmarknadens problem

När 40-talisterna i stora skaror skulle in på arbetsmarknaden, unga, friska, starka och bättre utbildade än äldre generationer uppstod en oro för att de äldre skulle bli utkonkurrerade. Därför tillkom LAS, lagen om anställningsskydd, 1972 för att skydda äldre.

Idag är det 40-talisterna som är de äldsta på arbetsmarknaden. Deras skydd är idag så stenhårt att de unga har stora svårigheter att alls komma ifråga för jobb. LAS fungerar precis som det var tänkt. Problemet är bara att det inte var helt rätt tänkt. Svensk arbetsmarknad fungerar inte som en marknad. Det är inte kvalitet, volym, tillgång och efterfrågan som styr priset. Det är helt andra hänsyn som blir avgörande för vem som får ett jobb och vem som blir utan. Förutom LAS är det även sjukskrivningsregler och inavelstraditioner som har stor påverkan.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.