Språkbefrielse

Man kan fråga sig varför vi har så många olika språk. Jag kan se två huvudlinjer till förklaring. Den ena är att vi utvecklat språk efter det att människan spritt sig över jorden. Det skulle kunna förklara stora skillnader i grammatiken. Den andra förklaringen är att alla språk egentligen är rövarspråk. Alltså att de är konstruerade för att andra inte ska förstå.

Förklaringen bakom dessa rövarspråk skulle kunna vara diskriminerande uppfattningar om den egna gruppens förträfflighet och större rätt till jordens rikedom och analogt andra gruppers mindre värde. Ett slags primitiv provinsialism eller patriotism. Språkets obegriplighet har använts för att härska över kommunikationen och över tanken.
I förlängningen betyder det att alla de som skapar berättelser avsedda att upprepas och att spridas vänder sig mot denna maktutövning. Alla berättare, alla författare och alla poeter är egentligen rebeller genom den enkla gärningen att de vill säga något som så många som möjligt kan förstå och relatera till.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.