Feministisk ordlista

Backlash – när verkligheten visar sig uthålligare än dogmen.

Dubbelarbete – när en kvinna har jobb utanför hemmet, aldrig när en man har det.

Föräldraledighet – delad rättighet som kvinnan vill ha helt för sig själv samtidigt som mannen förväntas ta ansvar för hälften.

Genusperspektiv – det paradigm som föreskriver att kvinnor och kvinnors åsikter skall vara mall för all beskrivning av verkligheten.

Hushållsarbete – allt som kvinnor gör. Om en man utför samma eller annat arbete i hushållet räknas det inte som H.

Jämställdhet – dimridå skapad för att dölja att man inte eftersträvar jämlikhet. Som om det skulle finnas en särskild sorts jämlikhet mellan könen, mellan raserna, mellan religionerna. Vilket område eller förhållande skulle i så fall vanlig jämlikhet fortfarande vara gällande inom? Särintressenas förlovade eufemism.

Karriär – något som varje självförverkligande kvinna förväntas göra och alla män förväntas hjälpa henne med.

Konkurrens – något som är bra om det sker mellan män, men inte med eller mellan kvinnor.

Kvinna – ängel, prinsessa, Gud, norm, mall.

Könsmaktsordning – uttryck skapat för att vidmakthålla vanföreställningen att män bestämmer allt och kvinnor inget. I klassisk psykologi kallas det att projicera när man tillskriver andra de egenskaper man själv drömmer om att ha, och att rationalisera, när man efterhandskonstruerar en verklighet som är mer önskvärd. Allt för att kunna rättfärdiga de övergrepp man själv är skyldig till eller ämnar begå.

Man – djur, svin, djävul, motståndare, hatobjekt.

Mörkertal – vanligtvis åsyftas de okända antal fall där en man våldtagit eller misshandlat en kvinna. M antas alltid vara mycket stort. Mörkertalet över antalet kvinnor som begått övergrepp på en man antas inte existera. De belagda fallen kan förklaras med kvinnlig reaktion på generationer av mäns förtryck av kvinnor och behöver inte ursäktas.

Patriarkat – syndabocken för kvinnors frustration över sin egen oförmåga eller ovilja att själva skapa sig det liv de vill ha.

Stigmatisering – de själsliga skador en kvinna åsamkar sig själv för att det finns karlar i världen. Underförstått är det alltså männens fel. Män antas inte kunna stigmatiseras.

Våldtäkt – när en man tänker på en kvinna, eller annat snusk.

Det här inlägget postades i Feministisk ordlista och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.