Feminism och klimat

Vad är det som styr Sveriges politiker och myndigheter i deras arbete? Vilka riktlinjer finns det? Grundlagen, kanske du tror? Jo, det är teoretiskt sant, men det finns andra dekret som anger riktningen. Våren 2003 undertecknade dåvarande statsminister Göran Persson och dåvarande statsrådet Margareta Winberg en 258 sidor lång beskrivning av hur svenska politiker och myndigheter ska arbeta i feministisk anda. Skriften heter Jämt och ständigt. Här är ett utdrag ur inledningen:

Trots en lång historia av aktivt jämställdhetsarbete präglas vårt samhälle fortfarande av en könsmaktsordning. Arbetet måste fortsättningsvis ges en mer feministisk inriktning. Det innebär att vi måste vara medvetna om att det råder en könsmaktsordning, att kvinnor är underordnade och män är överordnade, och vilja förändra den. Det innebär också att regeringen betraktar manligt och kvinnligt som ”sociala konstruktioner”, dvs. könsmönster som skapas utifrån uppfostran, kultur, ekonomiska ramar, maktstrukturer och politisk ideologi. Könsmönstren skapas och upprätthålls både på det personliga planet och på det samhälleliga planet. Denna struktur har inte förändrats, trots att kvinnors och mäns representation på vissa samhällsområden kvantitativt sett närmat sig varandra. Om vi inte bryter dagens könsmaktsordning kommer vi inte att uppnå ett jämställt samhälle.
…..
Jämställdhetsintegrering innebär att ett ökat ansvar för jämställdhetspolitiken åläggs all statlig verksamhet. Den som har ansvar för en verksamhet har även ansvar för att integrera ett könsperspektiv i denna verksamhet.

Jag har inte hört något om att detta dekret upphävts av vare sig någon av regeringarna Reinfeldt eller av regeringen Löfvén. Jag måste därför utgå ifrån att den därför fortfarande är gällande.

Nyligen begåvades vi med ett nytt dekret, en löfte om en proposition om en klimatlag. Jag kan inte uppfatta arbetsordningen på annat sätt än att man avser att jämställa den sociala konstruktionen ”klimathotet” med den likaledes sociala konstruktionen ”könsmaktsordningen” och att man därför med klimatlagen på plats kommer att utfärda ett liknande dekret om att alla beslut hädanefter skall integrera såväl könsperspektiv som klimatperspektiv.

Eventuellt kan man hävda att klimathotet är sprunget ur (van-)föreställningen om könsmaktsordningen och att kravet på klimatperspektiv därför är en naturlig följd av könsrollsmedvetna kvinnors naturliga rädsla för det okända element av social konstruktion som framtiden bär i sitt sköte. Vilken tur att statsminister Löfvén hade statsrådet Isabella Lövin vid sin sida när förslaget om en klimatlag presenterades. Därmed är vi tillförsäkrade att allt kommer att bli bra!

Ett litet smakprov på hur Sveriges beslutande församling kan se ut i klimatfrågor. Från Isabella Lövins egen tweet när hon undertecknade propositionen. Hon påstår i texten att hon med sin namnteckning binder alla framtida regeringar vid hennes klimatmål (det vill säga ångest). Som sagt, vad ska vi med grundlagar till när så skarpa hjärnor som Löfvén och Lövin kan styra landet bättre på fri hand?

 

 

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Feminism och klimat

 1. JIMMY skriver:

  Det var roligt att läsa folkliga läsare kommentarena i Amerikanska Breitbart angående denna patetiska bild på ( Medeltids Partiet MP ) samt svansen av begåvnings reserven och klimathotare retoriker Stefan Löfven.

  Det finns ändå idag stort hopp om livet och framtiden – i andra delar av upplysta informerade världen som fortfarande är rättsstater , med fungerande lokala namn på deras SÄPO som skall gripa in när man skall införa diktatur bland politiker och MSM media tiger, och inte despotiska ej folkvalda diktatur framtid , som dessa U,N köpta taliban klimatsharia diktat skräcködlor längtar till.

 2. Sten-Arne Persson skriver:

  Strålande analys Mats. ”Våra” politiker bygger luftslott och försöker tvinga oss att bo i dessa luftslott. Utan skydd för högre maktens nycker och grundlagsvidriga häxprocesser mot de som inte underordnar sig vår tids kulturberikning, med enorma skattehöjningar som följd. Tillsammans med minusränta som ytterligare sänker våra redan låga pensioner och dränerar våra besparingar genom påtvingad inflation och ingen ränta på våra besparingar. Dessutom lurar man svenska folket att skuldbelägga sig långt upp över skorstenen med dessa låga låneräntor.

  Oroshärdar som djurrättsorganisationer Expo och importerade religiösa ligister som lever efter sina egna lagar, utan påföljder, understödda av vår sverigefientliga massmedia inklusive SVT. När och hur ska svenska folket vakna och se igenom propagandan och säga ifrån. Och hur tänker alla dessa feminister i riksdagen med statsminister Lövdén i spetsen. Med ett rättsväsende och en rikspolischef som inte lagför de invandrare som anser sig ha rätt att gruppvåldta och till och med döda de kvinnor som inte är klädda i burka. Hur många kvinnor ska behöva bli stenade för att de anses vara otrogna islamisternas gud innan någon i regeringen reagerar?

  En kvinna som kallar sig feminist och är för ohämmad invandring av islamister till sin omgivning kan inte vara vid sina sinnens fulla bruk. En man som är statsminister och feminist och som har en rikspolischef under sina vingar som inte lagför grova sexualbrott mot kvinnor utförda av religiösa fanatiker som troligen inte ens har flyktingstatus. De borde inte ens vara i Sverige. Hur tänker de kvinnor som lagt sin röst på Lövdén och övriga gammelpartier. Ska vi tycka synd om dem eller ska vi förlåta dem för att de inte visste vad de gjorde? Hur kunde de tro på gammelpartiernas falskspel?

  Massmedia har fått svenska kvinnor att tro att det är de svenska männen som är problemet. Jämställdhetspropagandan har nått sitt mål. Splittrade familjer och otrygga barn och vuxna.

  Vad kommer de nya så kallade miljömålen att resultera i annat än ytterligare maktmissbruk?

 3. Göran skriver:

  Detta är verkligen patetiskt.

  Först slåss dessa feminister för att den svenska mannen inte ger svenska kvinnor jämställdhet. Den svensk mannen är så ovillig att det måst skrivas in i lag.

  Sedan slåss dess kvinnor för att män med långt längre benägenhet att ge kvinnor jämställdhet och i många fall har en syn på kvinnor att de är sekundära varelser ska få välla in i landet Sverige. Ja, de kräver mer eller mindre även att dessa män ska ha företräde framför svenska män och ungdomar.

  Eftersom jag är en man som är etniskt svensk, vit, medelålders och heterosexuell kan jag per definition inte förstå ovanstående. Kan någon förklara?

 4. Åke Sundström skriver:

  För egen del vidhåller jag att denna ´”klimatlag” är en tämligen harmlös symbolhandling, en kuliss för att dölja att ingenting konkret händer i klimatfrågan – annat än att vår gå-politik- kostar skattebetalarnas hundratals miljarder utan att CO2-utsläppen minskar ett enda kilo. På en fri världsmarknad för fossila bränslen leder nämligen en isolerad gå-före-minskning i Sverige per automatik till en ökning någon annan stans i världen, mest sannolikt i Kina. Vilket våra ekonomer förtiger, t ex Klas Eklund och KI:s miljösekretariat, medan övriga ”klimatforskare” liksom PK-pressen förmodligen inte ens förstår denna obönhörliga marknadsmekanism. Och i motsatt fall knappast skulle informera sina läsare om saken.

  • mats skriver:

   Det är bara hoppas att du har rätt i din förmodan om lagens harmlöshet.
   Vad gäller marknadsmekanismen har du fullständigt rätt. Jag skrev för många år sedan, med anledning av en peak oil diskussion, att de som kommer att vara i bäst läge när oljan tar slut är de som använt så mycket som möjligt för att bygga infrastruktur som fungerar även utan olja. De som börjar snåla på oljan och använda dyrare alternativ i förtid kommer att förlora på affären.

 5. Pingback: Lagrådet sågar klimatlagen | Frihetsportalen

Kommentarer är stängda.