Kvinnor som tjänar mer än sina män.

Ett vanligt påstående i jämställdhetsdebatt är att män vägrar acceptera en hustru som tjänar mer pengar eller har en mer framgångsrik karriär. Det finns till och med vissa undersökningar eller statistik som bekräftar detta. Men jag är skeptisk.

Jag har i många år frågat män i bekantskapskretsen om de skulle ha något att invända mot att deras hustru tjänade mer pengar än han. Inte en enda har bekräftat axiomet. Alla har sagt sig önska en hustru som tjänar mer pengar, även mer pengar än mannen själv tjänar. Många har sagt det med ett stort leende, vittnande om en förhoppning.

För en tid sedan talade jag med en frånskild medelålders kvinna i offentlig förvaltning. Hon har akademisk examen och god lön. Med visst beklagande berättade hon att hon lagt ner alla planer på att träffa en ny man. Ty, enligt hennes erfarenhet skräms alla tänkbara män bort av hennes bildning och höga lön. Jag är fortfarande skeptisk.

Kan det vara så att hon och andra kvinnor som upprepar samma påstående har för höga krav på de män de kan tänka sig samlevnad med? Kan det rent av vara så att det egentligen är de högavlönade kvinnorna som inte kan tänka sig ett leva med en man som tjänar mindre? Att dessa kvinnor värderar sin egen status så högt att väldigt få lediga män i den fjärde kvartilen någonsin befinner sig inför deras granskande blick?

TV4 har idag ett reportage om kvinnlig separatism. Kvinnor som festar på klubbar för enbart kvinnor eller kvinnor som går på gym för enbart kvinnor. Är det samma kvinnor som för några årtionden protesterade högljutt mot att det fanns klubbar för enbart män?

En bekant till mig avslöjade för flera år sedan att när han går ut på lokal så går han direkt på ”andrasorteringen”. För förstasorteringens kvinnor var ouppnåeliga för honom. De bevärdigade honom inte med en blick. Kanske ett tips till de kvinnor som söker partner, sänk kraven.

För förtitalet år sedan hade jag en bekant som brukade reta gallfeber på den tidens kvinnosakskvinnor med uttrycket, ”Det är inte lätt att vara människa, man skulle varit kvinna!” Vi har inte alla problem och bekymmer gemensamt, män och kvinnor. Men det betyder inte att livet är värre, eller bättre, för det ena eller könet

Det här inlägget postades i Jämlikhet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Kvinnor som tjänar mer än sina män.

 1. Thomas skriver:

  Tja…
  Du är nog sanningen på spåret.
  ” Jag skulle aldrig tänka mig att leva med en man som tjänar mindre än mig själv” , sade en kvinnlig politiker en gång. Det blev änna tyst en stund…….
  Om du förstår….

  Feminismen är bara en variant av ” lika barn leka bäst” .
  En sort neo-klassisim…

Kommentarer är stängda.