Ja till behovsstyrd vård

Vänsterpartiet säger att all vård ska vara behovsstyrd. Med det menar de att den inte kan vara kommersiell. Men jag tolkar ordet behovsstyrd som efterfrågestyrd. Efterfrågan möts på en marknad av ett utbud, tillgång.

Det tycker jag låter som en rimlig organisation av vården. Om någon har ett behov av vård och efterfrågar sådan, så får vem som helst möta denna efterfrågan med det utbud som respektive vårdgivare klarar av. På så vis blir alla nöjda.
Vården kan fortfarande vara allmänfinansierad. Det är ju vägarna. Men de anläggs vanligtvis av kommersiella företag, entreprenörer. Även underhållet läggs i stor utsträckning ut på entreprenörer. Vi har olika behov av vägar, men betalar med gemensamma pengar deras anläggning och underhåll.
På samma sätt har vi olika behov av vård. Vi skulle kunna betala med gemensamma pengar till entreprenörer som utför den. Vad är egentligen vänsterpartiets problem?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.