Klimatvoodoo

Nu utsätts vi för ett veritabelt bombardemang av propaganda om klimatförändring. I princip går resonemanget ut på att människan borde försvinna från planeten för att förhindra att hon skapar problem som gör det besvärligt för henne att i fortsättningen leva på Jorden. Ja, cirkelresonemang av den typen verkar vara typiska för klimatdebattörerna.

Fortfarande saknas dock konkreta bevis för att något är fel! Det finns indicier på att klimatet kanske håller på att ändras. Men inget som säkert säger att denna förändring är orsakad av människan. Inte heller finns det något som objektivt visar att den indikerade förändringen totalt sett är av ondo. Det finns inget som säkerställer att föreslagna motågärder har avsedd effekt. Det finns inte heller något påvisbart kategoriskt imperativ som säger vad som är rätt moralisk respons på de fakta vi har tillgång till.
Men politiker, affärsmän och massmedia har upptäckt ett lukrativt affärsområde. Alla vill ha en bra miljö. Dessa nasare av olika helbrägdagörande ”lösningar” på problemet är redo att sälja vad folket vill köpa. Nu gäller det att positionera sig rätt för bästa vinstmaximering. Ju mer hype kring klimatfrågor desto bättre försäljning för alla som hoppat på klimatcirkusen.
Om de genom sitt agerande får samhälle eller miljö att kollapsa spelar ingen roll. Det har de inget ansvar för. Deras jobb är att värna om sin profit, oavsett om den stavas pengar, makt, åsiktsmonopol eller något annat. Det är marknadsandelarna på denna jungfruliga marknad som räknas. Ve den som vågar opponera sig mot mot klimatcirkusen och nagga deras lysande affärsutsikter i kanten!

Det här inlägget postades i Klimat & miljö, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.