Klimathajp

När klimat-domedagsprofeterna påstår att det är vår förbränning av fossila bränslen som är orsak till en galopperande klimatförändring, så är det fel på mer än ett sätt.

• För det första så kan vi endast skönja tecken på ett begynnande skifte i klimat. Förändringen är inte skenande, som de hävdar.
• För det andra så är det för tidigt att avgöra om det är antropogent (skapat av människan).
• För det tredje, om den är naturlig och/eller är så hastig som hävdar är det redan för sent att åstadkomma någon bättring via strypningar av biltrafiken.
• För det fjärde så är den koldioxid som kommer från fossila bränslen som kommer från biltrafik bara en del av de ökande utsläppen av koldioxid. Det kommer även stora ökande mängder kodioxid från det kraftigt ökande antal människor och de husdjur vi håller. Människor och djur, främst storboskap, släpper dessutom ut metan som också är en växthusgas.
Nej, vad dessa profeter vill åstadkomma är en samhällsomstörtning. Deras metod är att slå på vår effektivaste transportapparat, bilismen. Men de vet att de inte kan gå rakt på sak, för det skulle folk aldrig acceptera. Istället gäller det att värva så många anhängare som möjligt till deras domedagssekt och göra dem till fanatiker som är redo att rasera det existerande samhället för att blidka vädergudarna. Ungefär som de antika kulturer som praktiserade rituella människooffer för att säkerställa en god skörd.
Nu har ju naturen en förmåga att kompensera en ökad nivå av ett ämne med en förbrukning som leder till en utbalansering. Antingen status quo eller en balans på en ny nivå. Gröna växter gynnas av hög kodioxidhalt. Det kommer alltså att bli en ökad avkastning från jordarna, vilket ger underlag för fler djur och människor att leva här. Balansering på ständigt högre nivåer sålunda. Ganska långt från någon katastrof.

Det här inlägget postades i Klimat & miljö, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.