När mamman själv får bestämma

Människoarten har gått från att vara en art i riskzon för utrotning till att bli jordens dominerande art. I det första läget var det naturligt att männen utgjorde kanonmat och experimentverkstad, medan kvinnorna reserverades för reproduktion. Männens betydelse för artens geografiska expansion och säkrande av uppnådd utveckling gjorde att de under lång tid kunde utöva viss dominans över kvinnorna.

Den tiden är i allt väsentligt förbi. Nu är problemet det motsatta. Vi överbefolkar jorden. Kvinnornas makt över reproduktionen kommer att bli en nyckelfaktor. Kvinnorna kommer därför i en första fas att successivt ta makt från männen. Hur hårt reducerad männens roll i det framtida samhället blir återstår att se. Men att skillnaden mot tidigare stadier blir avsevärd står redan klart.

I fas två (som troligen kommer att vara delvis integrerad med fas ett) kommer kvinnorna att bli revirhävdande mot andra kvinnor, för att hävda sin makt över reproduktionen inom sitt geografiska område eller samhällsskikt. När allt detta inträffar, hur hårda motsättningarna blir, hur samhället styrs och utvecklas är svårt att sia om. Ingen annan art med tillnärmelsevis samma intelligens och utveckling har genomgått denna utveckling. Det mesta kommer att vara ”första gången i världshistorien”.

Det här inlägget postades i Jämlikhet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.