Premisser för saklig debatt

Undfallenheten mot islamisterna retar mig. Här är några nya infallsvinklar. Låt inte motståndarna få bestämma vad bilderna betyder eller står för. Då är debatten redan förlorad, för då förs den på deras villkor. Pressfrihet, yttrandefrihet och demokratin är värd ett bättre öde än så.

Falskt) Profeten Muhammed får inte avbildas.
Sant) Det finns många exempel genom århundradena där profeten avbildats, vanligen glorifierande eller ikonografiskt. Något absolut förbud finns alltså inte.

Falskt) Det är profeten Muhammed som avbildas på teckningarna i Jyllandsposten.
Sant) Det finns inget direkt utpekande i samband med bilderna som säger att de föreställer Muhammed. Däremot kan de med fördel tolkas som en kritik mot de idag levande muslimer som använder islam som förevändning för att begå brott eller skydd för att slippa åtal eller kritik.
För övrigt är bilder utan text alltid utlämnade till ett flertal, ofta motstridiga tolkningar.

Falskt) Religionerna ska vara undantagna från tryckfrihetsreglerna.
Sant) Allt får granskas offentligt. Särskilt viktigt är det att religioner med politiska ambitioner eller, om de så används av bara en enda, politiker för politiska syften, underställs samma regler för granskning, satir med mera som alla andra politiska filosofier.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.