Pres-ning? Ku-dent?

Att vi inte borde ha monarki om vi vill ha en korrekt demokrati, det håller jag fullständigt med om. Eftersom konungens makt är så begränsad som den är hos oss är frågan mest av principiell karaktär. Här finns en möjlighet att tillfredsställa både dem som vill hålla på en tradition av monarki och dem som anser att i en demokrati så väljer man sitt statsöverhuvud.

Varför inte ha en valmonarki? Man skulle kunna sockra erbjudandet till monarkisterna och erbjuda mer formell makt eller åtminstone fler formella uppgifter i den demokratiska processen till vår nye valkonung eller valdrottning. Det är dessutom inget nytt för Sverige. Innan vi fick arvsmonarki hade vi faktiskt valmonarki. Traditionen förblir intakt samtidigt som de demokratiska principerna kommer att genomsyra hela vårt samhälle.
Det kanske vore lämpligt att ha andra valperioder eller åtminstone andra valdagar för vår valmonark. Särskilt om vår monark ska hålla officiella befogenheter i samband med regeringsombildningar kan det vara lämpligt att monarkens post inte är uppe till val vid samma tillfälle.
Frågan om make/makas och barns titel är en särskild fråga. En självklarhet är att såväl monarkens, maken/makans som barnens titlar och status blir könsneutral och jämlik. Om valmonarken är en kung och hans maka kallas för drottning, så bör även drottningens man kallas för kung, om hon är valmonark. Titlar som prinsgemål, drottninggemål eller liknande skall naturligtvis inte förekomma.
Hur titlarna för den avgående monarken ska hanteras när en ny monark valts är en annan fråga av vikt. Likaså frågan om pension för en avsatt monark. Jag förutsätter att kungliga slottet och Drottningholm bör vara valmonarkens residens och representationsbyggnader. Den nuvarande kungafamiljen tillerkänns ett slott, som inte är något av dessa, som personlig egendom. Något slags avgångsvederlag ska de väl ha. Övriga kungliga slott kan samlas under en slottsmuseiförvaltning.
Samtidigt kan man ställa frågan om en modern statschef får svära sig till någon religion alls? Det är knappast lämpligt för en samlande figur i ett mångkulturellt och multietniskt samhälle att samtidigt företräda en viss religiös riktning. Det strider ju helt klart mot demokratiska principer.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.