Fly mig en rebell

Sverige har ofta kallats för en konsensuskultur. Med detta avses oftast att beslut inte fattas förrän alla är överens. Jag håller egentligen inte med om att det går till så. Men jag är medveten om att det framställs på det viset. Egentligen har vi konformismkultur. Några få fattar beslut och alla andra förutsätts stödja detta beslut och inte opponera sig eller gunga båten.

Att sitta still i båten, som termen lyder, är det viktigaste i den svenska hierarkin. Har man inte rätten att fatta besluten och tala för andra så får man inte heller meddela en avvikande mening. Den som uttrycker sig avvikande anses dels försvaga den bestämmandes maktposition och dels ha förspillt sina egna chanser att avancera i hierarkin. Det hela är ett en samhällsomhuldad härskarteknik som slår det mesta i fråga om orättvisa och orättfärdighet.
Idag tycks det inte heller finnas någon plats för rebeller i Sverige. Friheten är starkt beskuren av de småaktigas avund och misstro mot sina medmänniskor. Paragrafrytteriet når ständigt nya höjder. Nu kan den dessutom både rättfärdigas erövra nya områden genom den tekniska utvecklingen. Avancerad teknisk övervakning och system som omöjliggör egna beslut och eget ansvar för sina handlingar, samt automatiserad och omedelbar lagföring, är dessa småpåvars bästa vän. Civil olydnad existerar knappast ens i tankevärlden längre.
Vanliga brott mot andra människor är inte paragrafryttarnas främsta mål. Nej här gäller det framför allt att hitta på en massa fiktiva brott där inget brottsoffer finns. Men där brott mot regeln skall bestraffas hårt. Automatisk hastighetsövervakning på våra vägar är en typisk sådan konstruktion. Sverige avhumaniseras.
Det är inget att förundras över att svenska folket spelar allt mer. Alla drömmer om att vinna en stor summa dra åt helvete pengar. Så att man kan ställa sig vid sidan om systemet och ändå ha råd att leva. Sådana pengar kan nästan enbart komma från spelvinster. Man kan ju inte räkna med att jobba sig till dem. Inte heller kan man förändra systemet genom att kritisera det. Det skulle bara leda till utfrysning och sämre ekonomi.
Ack, svenska vikingahjärtan, var blev ni av?

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.