Fri television

Meteorologen i statstelevisionen beklagar sig över det ”eländiga mildvädret” och uttalar en förhoppning om att ett högtryck med sträng kyla kan leta sig hit. Vad är det för samhällsfientlig propaganda?

Så länge jag kan minnas så har svenskarna önskat sig mildare vintrar. Nu tycks de äntligen vara här, då drar klagokören igång sin klimathotsvisa.
Milda vintrar är mycket gynnsamma för såväl enskild ekonomi i stort som för samhällsekonomin. Mindre kostnader för uppvärmning, snöröjning och sjukvård, tidigare sådd och längre växtodlingsperiod.
För att försörja världens växande befolkning måste mer naturresurser göras tillgängliga. Materien är oförstörbar. Den består av en mängd små byggstenar sammanfogade på ett sinnrikt men tillfälligt sätt. Resursen av byggstenar är ändlig, om än stor.
För att få tillgång till mer naturresurser måste fler byggstenar göras tillgängliga. Ett sätt att åstadkomma detta är att öka omsättningshastigheten i naturen. Att öka temperaturen ökar omsättningen och därmed tillgängligheten av byggstenar för nytt liv. Att tillföra mer tillgängligt kol är ett annat sätt att öka tillgången på byggstenar.
En klimatförändring genom fossilkolbränning och allmän temperaturhöjning ger alltså större möjligheter för planeten att bära en ökande befolkning. De som motsätter sig denna klimatförändring har skyldighet att redovisa hur de politiskt och filosofiskt har tänkt utforma den fördelningspolitik som kommer att bli nödvändig. Eller har de kanske tänkt sig någon form av livsvärdes- eller lebensraumspolitik?
Naturligtvis handlar klimatpolitiken om makt och pengar. Det heter ju inte politik för intet. Det nya består i att använda klimatet som vapen i kriget om makt och pengar. Tro inte för ett ögonblick att det handlar om osjälvisk kärlek till klimat, miljö eller medmänniskor.

Det här inlägget postades i Klimat & miljö, äldre text och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.