Kennedybedrägeriet

Mycket gott har genom åren sagts om John F. Kennedy. Bland annat för att han blev mördad och det anses fult att smäda en död man. Likväl måste jag ta upp ett problem som han och hans hustru får ge namn åt. Inte för att de personligen har åstadkommit det, men de får ge namn åt det.

Kennedybedrägeriet. Lyckade föräldrar ger automatiskt lyckade barn. Kopior av föräldrarna, oavsett vad barnen själva vill eller har talang för. Inte heller vad som är kriteriet på en lyckad människa var problematiskt. Framgångsrik ämbetsman, känd från TV, kanske är det enklaste sättet att beskriva den illusoriska lyckan.
Fenomenet är relativt allmänt i västvärlden efter andra världskriget. För Sveriges del kan det sägas att Gunnar och Alva Myrdal krattade manegen för det. Med sin syn på barnuppfostran och samhället som goda gåvors givare. För svenska förhållanden verkade de ovanligt lyckade och framgångsrika. Inget klander fäste vid dem. I efterhand har sonen Jan vittnat på ett otvetydigt sätt om den idylliska bildens falskhet.
För hela den fria världen framstod USA:s president John F. Kennedy och hans maka Jackie som det perfekta paret. De mest lyckade människorna på jorden. Vackra, välklädda, rika, mäktiga, leende, lyckliga, sportiga och med välartade barn. De kunde till synes i det oändliga posera framför världens kameror och visa upp sin framgång utan ansträngning.
Den som ville bli så lycklig och framgångsrik behövde bara vårda sin egen karriär, så skulle resten fixa sig automatiskt. Men särskilt när det gäller barnen var det inte sant. Oavsett vad amatörer och proffs på barnuppfostran säger så är det helt klart att barn behöver stöd och frihet för att utvecklas. Varje barn är unikt och behöver därför sin speciella mix av just stöd och frihet för att lyckas med sig själv.
Kennedybedrägeriet erbjöd bara en enda mix. En one-size-fits-all. I populärkulturen framhölls förebilder som Doris Day och Julie Andrews. Den framgångsrika oskulden personifierad. I reklamen avbildades världen gärna tecknad, så att ingen smuts eller oönskade detaljer skulle smyga sig in i bilden. Lyckan var evigt ny.
Att trossatsen var felaktig bevisades senare i rask takt av diverse särintressen som gjorde uppror; hippierörelsen, vänstervågen, feminismen, punken, rapen, och miljörörelsen. Men då var redan skadan skedd och kennedybedrägeriet lever fortfarande kvar som rättesnöre för allt för många i styrande positioner inom politik, media, skola och näringsliv.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.