Rätt att kränka frihet?

Patenträtt och upphovsrätt är inget att annat än den starkes våld transformerat till pengamakt. Den kräver av andra att de ska buga inför den mäktiges pekuniära makt. I annat fall betalar han sina horder av jurister och ekonomer som via samhällets våldsmonopol straffar dig.

Jag är fullt beredd att visa vördnad och uppskattning mot den som tänkt ut något bra eller vackert. Men jag tänker inte kräla i stoftet för den som hotar mig med våld.
Patenträtt och upphovsrätt är institutionaliserade kränkningar av min frihet att med egna medel skapa även kopior av andras original. De må äga äran av originalidén. Men vi andra ska alltid äga rätten att tillverka våra egna kopior. Så måste det liberala, frihetliga rättighetsbaserade samhället se ut. Inskränk-ningar i denna princip är uttryck för monopolism i mindre eller större grad.
Den påhittiges våld mot sin omgivning, maskerat till hans rättighet av lagar och regler. Ett sätt att med lagens hjälp parasitera på sina medmänniskor.
Ett helt annat och mycket viktigt skäl till att underkänna patenträtter och upphovsrätter är att det är ett viktigt sätt behålla friheten för hela mänskligheten. RFID och andra identifierande teknologier i kombination med beteendestyrande och automatiserad lagföringsteknologi är redan långt utvecklad.
Många vill tjäna stora pengar på detta. Andra vill bruka det för att tämja massorna. Om inte dessa idéer och innovationer kan monopoliseras lagligt, så blir det betydligt svårare för såväl stater som företag och organisationer att kontrollera och styra individer och grupper. För att motverka robotisering av människosläktet, för att undvika kollektiv teknisk lobotomi måste dessa rättigheter avskaffas.

Här drar jag gränsen mellan fysisk äganderätt och immateriell äganderätt. Mänskligheten måste ha rätt att använda tankegods gemensamt, samtidigt som man kan reservera nyttjanderätt och beslutanderätt över det man fysiskt gjort själv, för den som framställt det.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.