Urval?

I en utredning gjord av UD pekades på att män står för mer miljöförstörande verksamhet än kvinnor. Strängt taget allt det som i politisk debatt kallas för miljöförstöring är orsakat av människan. Anledningen till att vår påverkan har blivit så stor är att vi är så många. I varje population är det antalet fertila honor som avgör takten för populationsökningen. Om vi vill begränsa människans miljöpåverkan så måste vi införa någon slags barnbegränsning på global nivå. Går det?

Ska vi minska antalet kvinnor? Bara kvinnor med universitetsexamen får föda barn?
Tillfälligt skulle man kunna minska påverkan om man radikalt minskade antalet män. Det räcker gott med en man på tio kvinnor för att bevara en tillräckligt stor genetisk spridning och fortsatt barnafödande. I extremfall kanske det skulle kunna räcka med en på hundra. Den avgörande frågan är dock den om varje kvinna egentligen har rätt att föda barn? Med hänsyn till vår påverkan på natur och miljö. För även om vi avskaffar männen helt och hållet men tillåter kvinnorna att föda barn av hjärtats lust är vi snart där igen, med en överbefolkad värld.
Detta är naturligtvis extremt radikala förslag som aldrig skulle kunna genomföras. Men det är något sådant som skulle behöva göras om man menar allvar med omsorgen om miljön. Alternativt så är omsorgen om miljön inte så viktig, för dem som slår oss i huvudet med miljöargument. Det viktiga är förmodligen det politiska inflytandet som sådant. Makten.
Sannolikt kommer vi att nöja oss med halvljumma insatser, lite krig, lita nya avtal och till slut en anpassning till den miljö som då har uppstått som en följd av våra gärningar. Que sera, sera.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.