Mångfaldens enfald

Varför är biologisk mångfald viktigt? Nej, det finns inget svar på den frågan, för det är inte viktigt i sig. Man skulle lika väl kunna tänka sig en enda växtart som blir så flexibel att den kan täcka hela jorden.
Då skulle mångfald uppstå av sig själv, av några fundamentala skäl. Det ena är att denna växts avfallsprodukter, exempelvis O2, skulle kunna bli en viktig förutsättning för en ny art.
Det andra är att för vissa individer av den ursprungliga arten skulle det vara mer fördelaktigt att äta sina artfränder än att skaffa föda på samma sätt som dem. Evolutionen skulle helt enkelt ordna nya arter på alla områden och sätt där det är möjligt.
Även människan är en del av denna evolution där den bästa anpassade överlever. Från början fick hon akta sig för allt och alla medan hon livnärde sig på smulor. Efter en tid lärde sig människan att bruka naturen till sin egen fördel så att hon skapade ett överskott av livsbefrämjande fördelar för sig själv. Då insåg vissa människor att det var enklare att klå sina medmänniskor på en del av detta överskott än att producera det själv. Det var i huvudsak en våldets tid.
Senare förfinades parasiternas metoder och filosofiska överbyggnad. Man uppfann jurister och ekonomer, samt deras nyttiga idioter, byråkraterna. Lagar och regler var det som skulle styra överflödet till dem som ville ha mer. Regler är till för att följas, heter det. Följas av dem som ska styras alltså. De som styr hittar ständigt på nya regler som ska ge dem mer på ett enklare sätt. Men reglerna skrivs naturligtvis alltid så att de styrande inte berörs av dem.
Så har mångfalden utvecklats inom civilisationen. Så vad gör den som vill vara fri? Skiter i reglerna. Eller åtminstone ägnar sig åt verksamhet som inte ännu omfattas av reglerna. Men reglerna blir fler och fler. Naturligtvis kommer det att sluta med våld, där de styrande segrar. För de styrda vaknar inte till insikt samtidigt och även om de gjorde det skulle alltför många vara mer rädda att mista det de har än de är villiga att kämpa för det de kan få.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.