Vänster och höger, ofrihetens två sidor

Jag håller med om att 50-talet var en tid med stark framtidstro, i Sverige och västvärlden. Så glad och uppsluppen musik hade inte spelats sedan 20-talet. Men alltihop byggde på en lögn, en falsk drömbild av verkligheten.
Samtidigt med det glada var världen belastad med de skarpaste ideologiska motsättningarna sedan 1600-talet. Nu befäste sig bilden av religion mot ogudaktighet, höger mot vänster. Liberala frihetsideal blev nästan helt utraderade. Denna dikotomi återkommer ständigt än idag och saboterar konstruktiv samhällsdebatt.
De som då inte såg dessa motsättningar var antingen för ointelligenta eller för ohederliga för att låta denna lögn störa festen. Jag var bara ett barn, men kände motsättningen. Det var dock inte förrän vid murens fall som jag till fullo förstod vari den bestod, det ska ärligt erkännas. Jag älskade festen, men kände oron. Det har tagit mig ett helt liv att förstå hur den ideologiska vattendelaren 50-talet har påverkat efterföljande decennier.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.