Ökenvandring väntar

Oljepriset rusar i höjden i samma takt som oron sprider sig från Tunisien till Egypten och kanske vidare. Oljeproduktion och oljehandel ser ut att gå mot större osäkerhet. Suezkanalen kanske inte längre blir lika framkomlig. Dollarn rasar. Hela världens eknomi påverkas.
Samtidigt har Sverige just infört högre beskattning på bilar och högre skatt bränslet, med hänvisning till CO2-utsläpp. Detta trots att allt mer vetenskap pekar på att CO2 inte har någon del i den globala uppvärmning som påstås vara på väg. Med dessa åtgärder gör Sveriges borgerliga regering det svårare för såväl företag som privatpersoner att parera svängningar i ekonomin.
Om den svenska regeringen hade något som helst förstånd så skulle de sänka skatterna på fordon och bränsle, kanske rent av ta bort dem helt. Världsmarknadspriset på olja kommer ändå att göra det tillräckligt sårt att få ekonomin att gå ihop.
En omställning till andra bränslen och framdrivningssätt kommer ändå att ske. Men den behöver inte ske till priset av en ruinerad offentlig och privat ekonomi. En anpassning till verkligheten angående CO2 och de reala priserna på energi skulle underlätta för alla att vidta sina egna, väl lämpade, mått och steg.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.