Skräpytor och skräptankar

Tänk så dumt det kan bli! En ekonomidoktor som även undervisat på Handelshögskolan, Kjell A. Nordström, hasplar på ett möte ur sig att stora delar av Sverige om bara några år kommer att vara skräpytor. Han tror att det är de högavlönade skattefinansierade tjänstemännen i Stockholm som driver svensk ekonomi och tillväxt.

Bland annat tror han att alla trän som finns i Värmland saknar värde. Lustigt, Sverige har ett stort netto i bytesbalansen på exporten av varor från skogen. Så egentligen vore det bättre för svensk nationalekonomi om det var färre människor i Värmland och mer skog. Kanske var det så handelsteoretikern tänkte, men inte vågade säga?

Bristen på underhållning och shopping anser han vara andra faktorer som gör att det inte går att bo i Värmland. Vi får väl försöka berätta det så skonsamt som möjligt för alla norrmän som kommer till Värmland för att handla på IKEA, Biltema, ICA och de andra handlarna, eller som kommer för att lyssna på Sven-Ingvars. Men det är väl varken shopping eller underhållning, möjligen bara hjärndöd konsumtion och buskis?

Ju mer jag hör vissa storstadsbor orera om hur viktigt det är att pressa ihop folk i storstädernas statarlängor som står på högkant, så börjar jag tro att det på allvar finns människor som verkligen har otur när de tänker.

Nordström är polisanmäld för hets mot folkgrupp. Men svenska lantisar är ingen folkgrupp, inte i lagens mening. Vi är förmodligen ingenting, en nullitet. Eller kanske sådana beklagansvärda individer, deplorables, som Hillary Clinton kallade Donald Trumps väljare från landsbygden. Förmodligen borde vi avlivas av barmhärtighetsskäl, för att skona oss från vårt lidande här ute i spenaten, fjärran från storstadens lyx och flärd.

En sak som kanske framkallar Nordströms “vision” kan vara en landsbygdsskatt på transporter. Helena Lindahl (C) från Västerbotten avslöjar på FaceBook vad hon lärt av regeringens kilometerskatteutredare. Se videon här. Tio till tolv kronor per mil, dock endast för lastbilar över 12 ton. Det betyder i klartext att storstädernas lastbilar som kör kortare sträckor, men mycket på tomgång, går fria. Det gäller speciellt alla de distributionsbilar som väger mindre än 12 ton. Man får en ganska stor distributionsbil om man lägger sig nära gränsen 12 ton. Tre till fyra miljarder kronor har utredaren tänkt dra in till staten på detta vis.

Eller varför inte läsa Rickard Axdorffs ledare i gårdagens Skogsaktuellt, om planekonomi och träldom. Hurra för det fria ordet, så länge det varar!

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Skräpytor och skräptankar

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Jag gjorde ett besök i Visby ( centralorten på “skräpytan” Gotland) här om året. Det som slog mig var den övervägande delen noll-åttor i nöjesmetropolen. Påminde mig mer om en överklassförort till Stockholm. Det kan nog finnas fog för “visumkrav” för de som vill botanisera i skräplandskapet för “säkerhets skull”. Då skulle motivet att åka dit behöva presenteras gotlänningarna och avgöras av dem om dom vill ha den besökaren att ytterligare skräpa ned i “deras” stad.
  Varför inte bygga en mur kring Stockholm, där finns ju hela Sverige på skansen, med varg och allt.
  De behöver ju inte åka längre för att få sig en uppfattning om sin närmaste omgivning.
  Hopplöst fall den där Nordström.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Medborgarna vågar inte revoltera mot absurditeterna så länge politikern gödslar med utplundrade, stulna pengar.
  Det räcker inte med några dagars grönsaksbrist på grund av kyla och uteblivna leveranser. Inte ens Swedbanks automathaveri kommer att påverka korrupta politiker.
  Undrar ofta på vad som skall ändra på saker och ting och förvandla “kleptokraterna” till vanliga svenska medborgare? Att göra det attraktivt att med hjälp av stöldgods och häleri att bo i Värmland så länge stöldgodset (bidragen) räcker. Mina barn och jag diskuterar gärna framtiden för dem som livsmedelsproducenter och ett sunt liv på den svenska landsbygden.
  Lite vid sidan av. Häromdagen pöste media över svenska politikers och administratörers ofelbarhet, omutbarhet. (Femte hederligaste landet i världen?) Håll i hatten: http://www.uvell.se/2016/10/11/all-makt-till-rikspolischefen-33709951#comments

 3. Tege Tornvall skriver:

  Rent sakligt är flertalet storföretag skrivna i storstäder. Därför räknas deras ekonomiska resultat dit. Men det mesta av deras verksamhet utförs utanför storstäderna landet runt – och i andra länder. Därför överdrivs storstädernas ekonomiska betydelse kraftigt.

  • Göran skriver:

   Det är inte många varuproducerande företag i Stockholm. Näst efter jordbruket är varuproducerande företag grunden för all annan ekonomi. Inga tjänster skulle existera utan jordbruk och varuproduktion.

 4. Tege Tornvall skriver:

  Detsamma gäller förstås statliga ämbetsverk och myndigheter.

 5. Göran skriver:

  Tänk vad lustigt! När jag läte om skräpytan Värmland, tänkte jag, att den där ekonomen måste ha en utbildning från Handelshögskolan.

  Förr i tiden var en utbildning på Handelshögskolan en merit. Idag är det nog bara en sten i bagaget. Två exempel. Anna Kindberg Batra, som efter examen på Handelshögskolan hamnade i en budbil för att senare förstöra Sverige. Finansminister Magdalena Andersson, som inte förstår sig på ekonomi och verkar ha en målsättning att utrota alla företag i Sverige och göra alla svenskar livegna staten.

 6. Göran skriver:

  Jag kanske inte ska kritisera Rickard Axdorffs eftersom jag inte vet vilka bevekelsegrunder han har. Jag tycker bara att man kan ta i mycket mer mot centralstyrd ekonomi eller planekonomi.

  Det där med brist på underhållning i Värmland är väl tur för alla teatrar i Stockholm. Det bussas in folk från landsbygden för att gå på teater i Stockholm. Jag känner mer landsbygdsbor som går på teater i Stockholm än jag känner stockholmare som går på teater i Stockholm.

  Vad är det för skillnad mellan att hänga vid Sibylla i Säffle mot att sitta på ett inneställe i Stockholm? Skillnaden är att i Säffle har man kanske bara Sibyllla att hänga vid medan man i Stockholm kan välja på hundratals ställen men väljer i huvudsak bara att hänga på samma innekrog helg efter helg. Vem är nu mest inskränkt? De som bara har ett val eller den som har hundra val och som bara väljer ett av hundra?

  Jag vill be om ursäkt för min inskränkta beskrivning av Säffle, men det var bara som analogi. För den delen skulle inga storstadsbor förstå något annat.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Jag hör idag på radion att kulturyttringar som Thaimassage begränsas av svensk lagstiftning, de problemen finns förmodligen inte i Torsby.
   Där masseras det förmodligen helt vilt i stugorna, utan räckhåll för alla myndigheter.
   Jag erkänner, det var väl på gränsen till att vara seriöst att spåna om kultur på detta viset.

   • Göran skriver:

    Det borde pågå mer vilda saker i stugorna i Trosby långt från Magdalena Anderssons ögon. Pengar ska användas där de gör nytta.

Kommentarer inaktiverade.