Feghet skadar oss alla

Jag har inget intresse av melodifestivalen, men råkade höra ett bidrag när jag slötittade mellan två program. Sara Varga sjöng Spring för livet och jag blev alldeles chockad av texten. “Spring för livet om det är dig kärt. Att slå tillbaka, det är det inte värt. Du kan inte förändra, du kommer aldrig förstå. Det enda du kan göra är att gå.
Jamen vaf! Hela min uppväxts sossedemagogi rätt i nyllet. Komplett med jantelag, du är en nolla, ensam är inte stark, ifrågasätt inte överheten, utmana inte, du måste alltid tycka om att göra som alla andra och så vidare. Den gick vidare till finalen, hör och häpna
Det är nästan så man hoppas att den vinner. Då kanske folk från andra länder kan tala om för svenskarna att de är de sista DDR-människorna. När ska vi få stopp på förtrycket av medborgarna, friheten, individen, och det enskilda initiativet?
Jag vet att texten i övrigt handlar om misshandel i parförhållanden, vilket är avskyvärt. Men refrängen säger faktiskt att det inte är något att göra åt övergrepp, att man inte får försvara sig. Att man inte får göra uppror, bara uppbrott. Att det är rätt att lämna missförhållanden till någon annan att reda upp.
I mina ögon säger texten att dålig etik ska besvaras med dålig moral. Man ska inte stå upp för det som är rätt. Det är bättre att fega ur.

 

Det här inlägget postades i Jämlikhet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.