Lobbyismen tjänar sin egen nytta med nöje

Det blir allt vanligare med ”opolitiska” ideella organisationer som bedriver politik och tjänar pengar. Det går till så att man hittar en politisk fråga som ännu inte är partipolitiserad, eller är så okontroversiell att nästan ingen inser att den är politisk. Så sätter man upp en stiftelse eller liknande, som inte ska dela ut vinst till ägarna. Däremot ska den ge god lön till sina anställda och gärna något fint stipendium till någon själsfrände.
Organisationen måste alltså dra in ordentligt med pengar bara för att finansiera sin egen verksamhet. Ingen, åtminstone inom den centrala delen arbetar ideellt. De arbetar för sin egen försörjning. Som jämförelse och för lite perspektiv på verksamheten kan man säga att med den beskrivningen skulle man kunna klassa de flesta enmans- eller familjeföretagen i Sverige som ideella organisationer. De jobbar inte för att ge ekonomisk utdelning till utomstående. De jobbar för att ge skälig ersättning och gott liv till sina ägare och möjlighet att ge barnen en god utbildning (stipendier).
Dessa organisationers opolitiska verksamhet består i att de konsekvent vägrar ställa upp i allmänna val. Men de ställer konsekvent upp i politiska frågor för att förmå medborgarna att lägga sina sparpengar på dem och för att tvinga fram politiker som driver deras frågor. Politiker som väljarna sedan kan rösta på.
Hur ska man då känna igen dessa organisationer? Ja, nästa gång ni möter en organisation som säger sig vilja främja en viss religiöst färgad etik eller hjälp till utsatta, eller säger sig göra något för miljön, eller barn, eller jämställdhet, eller bota sjukdomar, kolla då om de nationellt driver någon politisk fråga. Kolla om de kräver av politikerna samma sak som de själva jobbar för. Kolla även hur många organisationen försörjer med de frivilligt lämnade bidragen. Där har du de politiska organisationerna som inte ställer upp i politiska val, men söker skaffa sig starkare inflytande över politiken än du som medborgare har.
Om du ger pengar till dessa så stärker du deras makt och minskar din egen. Du göder lobbyismen. Vill du det?

 

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.