Kulturen är en sköka

Det pågår en debatt på Newsmill, SvD och DN bla. om varför kulturen övervägande är röd. En del anser att det är naturligt att kulturen är vänster. Exempelvis påstås att kulturen är vänster för att den är till för att häckla makten. Ursäkta vilken planet kommer sådana kulturknuttar ifrån?
Genom historien har kulturen alltid speglat makten. Under feodaltid flyttade den runt och hyllade sina mecenater. När kyrkan hade makten var kulturen religiös, ofta pietistisk. Under tidig industrialism blev den borgerlig. När socialismen fick makten blev den vänster. Kulturen är en sköka som skänker nöje till den som betalar bäst. Som smickrar för sitt levebröd.

Om kulturen i Sverige fortfarande är vänster så betyder det att det fortfarande är vänstern som har makten och betalar bäst. Det märkliga i Sverige är att vänsterkulturen är småborgerlig, Carl Larsson, Astrid Lindgren och Evert Taube, till exempel. Å andra sidan säger sig högerpartiet i Sverige vara det nya arbetarpartiet.
Så det kanske är sant att kulturen i Sverige är vänster. Det kanske är sant att det är naturligt, med tanke på hur makten i våra myndigheter och regering framställer sig själva. Eller så är det hela bara ett trick med speglar?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.