Skott i blindo

Till redan befintliga mer eller mindre misslyckade hastverk alliansregeringen trumfat igenom kan vi nu lägga det nya älgförvaltningssystemet. Det stämmer dåligt med de förslag utredaren lämnade. Alltså kan man spåra en politisk vilja som kommer till uttryck här, eller? Det viskas också om att det är tjänstemännen på länsstyrelser och naturvårdsverk som styr och till viss del har ändrat förutsättningarna.

Det skulle bli mer en mer produktionsstyrd och en mer lokalt förankrad förvaltning. Men av vad som hittills framkommit har det blivit samma gamla schablonmässiga arealstyrning av tilldelningen. Hänsyn till vad marken lokalt kan producera och var älgarna finns? Nej, så blev det inte. Lokal förankring? Nja, skogsbolagen och jägarförbundet har representation, men någon koppling mot jaktlagen finns inte.

I synnerhet Jägarnas riksförbund var tidigt ute och påtalade dels diskrepansen mellan intentionerna och implementeringen. Man begärde också tidigt att införandet skulle skjutas ett år framåt så att alla parter hade tid att organisera sig på ett bra sätt. Men något sådant ville inte regeringen höra talas om.
En länsstyrelse (Västernorrland) som var tidigt ute och satte ihop älgförvaltningsrådet har fått bakläxa av Naturvårdsverket. Sågningen är inte heller nådig. Man skriver att beslutet saknar stöd i lagstiftningen och därför i praktiken är ett ickebeslut och inte gäller. Gör om från början alltså. Det kunde ha varit bra att låta lagen träda i kraft innan myndigheterna började fatta beslut.

Inte verkar det bli bättre alltså. Nu kommer den stora överraskningen, det blir dyrare också! I vissa fall betydligt dyrare. Vem hade kunnat ana det?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.