Sjuk byråkrati

Byråkrati är ett märkligt påfund. Jag bor inom Västra Götalands läns landsting, när jag besäker en läkare i Skövde får jag ut min reseersättning direkt i kassan samtidigt som jag betalar besöksavgiften. De har sin dator kopplad mot internet och kollar min resväg mot ett vanligt program med adress och telefonuppgifter.
Om jag däremot besöker Mariestads sjukhus måste jag ta en blankett och skicka in för att få mina pengar.
Åker jag till Mölndals sjukhus måste jag förutom en speciell blanket beroende på färdsätt komma ihåg att lämna med kasssakvittot för det aktuella besöket. Om jag har två besök nära i tid kan jag inte redovisa båda på samma blankett. Jag måste dessutom tjata mig till rätt blankett från rätt person.
På Sahlgrenska har de enligt uppgift samma system som i Skövde.

Hur det kan vara så olika och så knöligt att få ur resersättning inom samma landsting är en gåta. Ett frågetecken av den här arten kan lätt utvecklas till misstanken att de inte vill att man ska besvära sig för att få sin rätt. Att man ska tröttna och strunta i sina resepengar.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.