Lekstuga skapar egen försörjning

Centrum för vilt- och fiskforskning vid SLU i Umeå utreder möjligheten att plantera in visent, den europeiska bisonen i Sverige. Den fanns ju här för 7500 år sedan. Man förutspår att en etablering skulle kunna gå på tio år.
Märkligt nog är naturintresserade lockade av tanken trots att ett nytt vilt av den kalibern skulle kunna ge kraftig påverkan på annat vilt och hela biotoper. Då finns det inga tankar om bevara existerande biologisk mångfald och att inte införa främmande arter i vår fauna.

Ingen alls tycks ägna en tanke åt markägarna, de som på något vis ska hysa och föda dessa 500-kilos-djur. Hur skulle vild frilevande visent påverka skogen, planteringar, bärris och buskar? Hur skulle vild frilevande visent påverka husdjurshållningen. Vilka stängsel håller dessa ute och kommer vargen in genom stängslen i dess spår? Hur skulle vild frilevande visent påverka odlingen av jordbrukets grödor? Vildsvinen har redan satt tydliga spår i växtodlingen, bokstavligt talat.

Hur skulle jakten påverkas? Visent skulle bli ett högvilt med de jaktregler det medför. Är det någon, även icke jagande, som undgått att notera all energi som läggs på att bråka om och ständigt förändra reglerna för jakt på högvilt?

Varför ska en skattefinansierad verksamhet som SLU undersöka hur naturromantiska särintresseföreningar ska bära sig åt för att ostraffat bryta mot lagen, hur man ska åsidosätta de lagliga sakägarnas intressen? Kan svaret ligga i att de är skattefinansierade och att de är verksamma i Umeå, där militanta djurrättsaktvister och komunistiska akademiker är vanligare än någon annanstans i Sverige?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Lekstuga skapar egen försörjning

  1. Niklas skriver:

    Ja, en stor frilevande visentstam kan bli ett betydande problem. Det krävs ganska rejäla stängsel, tror jag. Tveksamt om vanligt viltstängsel hjälper mot envetna visenter.

    Kanske dags att göra studiebesök till Bialowieza, där visenterna lär leva fritt. Annars finns det ju en bisonpark utanför Gate, för bl.a. stängselstudier…
    /Niklas

Kommentarer inaktiverade.