Rättssäkerhet bortadministrerad

Det är märkligt att skogsbrukets och i än högre grad lantbrukets företagare måste acceptera oanmälda inspektioner. Till på köpet av ofta okunniga inspektörer med makt. Varken i annan affärsverksamhet eller i privata bostäder får polisen klampa in oanmälda. För att få komma in krävs tillstånd till husrannsakan, såvida de inte har tydliga skäl att misstänka att pågående brottslig verksamhet kräver ett omdelbart ingripande.
Sådant är i normalfallet aldrig förhållandet på gårdarna. Det finns vanligen ingen skälig misstanke om att brott med fängelsestraff mer än två år i straffskalan är pågående. Inga myndigheter är heller bemyndigade av riksdagen att avgöra vad som är ett brott. För det krävs ett domstolsbeslut.

Vad myndigheterna får göra är att utdöma viten för vad som kan liknas vid förseelser. Men det är väl inte ett normalt rättssamhälle där myndighetspersoner kan springa omkring oanmälda hos folk och utdöma viten till höger och vänster? Hos skogs- och lantbrukare kan det dock ske, och sker dagligen, åtminstone besöken. I skogen finns allemansrätt som ger allmänheten visst tillträde, men det står inte någonstans att allemansrätten ger myndigheter rätt att utöva sin tillsyn utan markägarens medgivande.

Än mer upprörande är det när inspektörer springer ut och in i djurstallar utan ägarens vetskap. Det rapporteras till och med om att det är vanligt att inspektörer avsiktligt försöker göra sitt besök när ägaren inte är hemma. För de vill inte ha med sakägaren att göra. De är oförstående för att ägaren har synpunkter på vem som tränger sig in i hans verksamhet och i vilket ärende. Vem bär ansvaret om en tjur stångar ihjäl en inspektör? Djurägaren förtås! Men hur ska denne kunna skydda sig mot besök lika oväntat som ett inbrott? Bonden kanske vet att tjuren är lös och har åkt till grannen för hämta hjälp. Men den allsmäktige inspektören behöver inte ta hänsyn till sådana trivialiteter.

Myndigheterna lurar i politikerna att det behövs allt mer regler med vilka de kan utöva sin makt. Politikerna som vill verka handlingskraftiga faller snabbt till föga. Därutöver hittar myndigheterna gärna på egen praxis. Vitesbelopp får de redan i hög utsträckning bestämma själva.

För mer än 2500 år sedan fanns det i Grekland väktare, personer med offentligt uppdrag som även gav dem makt. En filosofisk och administrativ fråga som de slet med redan då, var frågan. “Vem vaktar väktaren?” Vem ser till att väktaren dels sköter sitt jobb, dels inte begår egna brott? Om man tillsätter ytterligare en väktare, då blir det ännu en väktare, en person med makt, om vilken allmänheten på något sätt vill försäkra sig att denne är att lita på.

Mer byråkrati, fler väktare, var inte svaret på frågan. Svaret ligger i att göra medborgarna mer myndiga. Varje skogsägare, varje jordbrukare, varje djurägare, måste tillåtas vara myndiga nog att säga: Ja, jag vet att det finns lagar att följa, jag gör mitt bästa för att följa dem. Meddela mig om ni vill kontrollera att jag följer lagen så ska jag ledsaga er genom min verksamhet. Så tittar vi gemensamt på saken.

Tvåtusenfemhundra år och byråkratin i Sverige och EU bara växer. Väktarna blir fler och fler. Allt mer egenmakt glider folket ur händerna och de blir stående med endast vanmakten kvar. Tvåtusenfemhundra år och inget lärt, inget som ger makten över väktarna till folket.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Rättssäkerhet bortadministrerad

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Vem vaktar väktaren, frågar Mats. Man behöver inte tolka det som nedlåtande men en hel befolkning som vart fjärde år luras att lägga en röst med ett ytterst tvivelaktigt värde är orsaken till allt det som refereras till i artikeln. Hur kan man begära att ett stackars människoväsen i en betongkoloss som kanske under hela sin livstid aldrig trampar annat än gatstenen skall ha kunskaper och omdöme att taga ställning till väktarens uppdrag?
  Artikeln är fantastisk! Tack Mats.

 2. Niklas skriver:

  Jag har skrivit det förr och skriver igen:
  Denna successiva ökning av byråkratin lär öka så länge politikerna kan höja skatter och avgifter. Det enda sättet att få bort byråkratin torde vara att kortsluta systemet genom radikalt sänkta skatter och avgifter. För då blir det inga pengar över till byråkraternas löner och byråkrater lär inte finna sig i att jobba ideellt med byråkratin.

  Revolution i sig lär knappast hjälpa, ty som Lenin bittert konstaterade “Vi kastade ut tsartidens byråkrater genom dörren, sedan kröp de tillbaka genom fönsterna”.

 3. john skriver:

  Mycket bra skrivet.
  Detta är något som blir allt vanligare i detta land,och som vi kommer få se mer av.
  Statliga kontroller,Statliga övergrepp,OLAGLIGA STATLIGA KONTROLLER OCH
  OLAGLIGA STATLIGA ÖVERGREPP.
  Där statliga myndigheter tror dom kan få bete sig hur som helst i kontrollens namn.
  Att lagar och förordningar inte gäller dom själva?
  Att lagar och förordningar inte gäller den som kontrollerar?
  Att djurskyddsinspektörer kan tränga sig in vart som helst?
  Att djurskyddsinspektörer kan ljuga och “hitta på” grundlösa djurskyddsärenden?
  Och omhänderta och avliva djur godtyckligt?
  Med “gissningar” att djuren är vanvårdade?
  Pga sysslolöshet och “för lite” att göra?
  Eller bara av elakhet?
  Att Poliser och Åklagare kan leka Domare?
  Och kasta folk i fängelse godtyckligt med bara en misstanke?
  NEJ NEJ NEj..Sverige ni är illa ute..
  john.

 4. Naturbrukaren skriver:

  Om man samtidigt som man ökar det byråkratiska inflytandet också monterar ner hörnstenarna i utbildningssystemet dvs de naturvetenskapliga och istället ersätter dem med flum behöver man inte oroa sig för att alldeles för många skall se den rätta bilden samtidigt, att det skall bli någon form att uppror.

  Ge dem en högskolekurs, 15p Kreativ Disc Jockey och de kommer inte bry sig ett skvatt om byråkratiska välden.

  • mats skriver:

   Bröd och skådespel åt folket, så kan makten sko sig själv så mycket enklare. Suck, ack ja.

Kommentarer är stängda.