Blowin’ in the wind

Jag nämnde i förbigående vindkraft när jag skrev om bland annat entropi och exergi i Nytvättade principer 3 nyligen. Nya uträkningar från olika håll visar att storskalig satsning på vindenergi är svårt att räkna hem, såväl ekonomiskt som en LCA av energibalanser. Vinden är visserligen gratis, men entropin är så långt gången att det blir för dyrt att koncentrera energin så mycket som krävs för att den ska kunna användas till nyttigt arbete.

Det bästa exemplet på vindkraft som fungerar både ekonomiskt och ger en acceptabel energibalans är de vindsnurror som står ute på prärien och pumpar upp en lagom mängd vatten till boskap. Det drar lite lätt nästan jämnt över slätten, så vatten pumpas upp i en takt som motsvarar kombinationen av förbrukning och lagring. Investeringen i hela pumpverket är jämförbar med en liten motordriven pump. Men här behövs inget tillfört bränsle och nästan ingen tillsyn. Energiåtgången vid tillverkningen är också jämförbar med eller lägre än vid tillverkningen av andra pumpanordningar. Underhållskostnaderna är låga.

Men försöker man skala upp detta till att lämna energi med hög exergi, alltså hög potential att utföra nyttigt arbete blir det svårare. Då krävs, för att införa lite bildspråk, en väldigt mycket större tratt för att samla in energin. Man behöver också en mycket mer anvancerad styr- och reglerutrustning samt en helt annorlunda infrastruktur för att distribuera eller lagra den nya högvärdiga energin. Allt detta kostar mycket mer pengar och slukar mycket mer material i förhållande till levererad nytta än vad det enkla vattenpumpverket kräver.

Kostnaderna för anläggning, tillverkning och drift stiger mycket fortare än vad uppgraderingen av energitäthet och energimängd gör. Energiåterbetalningsbalansen blir negativ. Man har skapat en Ebberöds bank där pengarna bokstavligen blåser bort för vinden.

Det är rimligt att vi fortsätter forska om alternativa energikällor, sol, vind, vatten, biomassa, osmos eller vad det nu kan vara. Men det är fullständigt vansinnigt att skattepengar ska kastas efter industriprojekt som vi redan på förhand vet är förlustaffärer.

Alla civilisationer och högkulturer behöver lättillgänglig och prisvärd energi. För en global högkultur på Jorden är det bara kärnkraft, olja, naturgas och kol som motsvarar de kriterierna idag. Lokalt kan det förekomma andra energislag som kan bära en del av efterfrågan. Sverige och några länder till är lyckligt lottade med vattenkraft i sådan mängd att det gör skillnad.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Blowin’ in the wind

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Det heter inte vindkraft, det heter” svindelkraft”.

 2. allemand skriver:

  Såg ett program här om dagen någonstans om reparationer av svindelkraftverk. Verket hade flöjlats p.g.a en glassäkring hade smält av. Då åker fem eller fler människor ut i båt flera timmar för att byta glasrörssäkring.

  I vilken teknisk värld lever de som konstruerar dessa monster, har de aldrig hört talas om automatsäkringar, återställningsbara på distans?

  Vilken loppcirkus hela detta geschäft verkar vara.

  • mats skriver:

   Alla som är för vansinnet talar sig varma för att omställningen kommer att ge en massa nya jobb. Byråkrati och meningslösa sysslor, är det utveckling det?

   • allemand skriver:

    För byråkrater och de som tycker om meningslösa sysslor som t.ex. politiker är väl detta suveränt bra. Mycket svammel, lite verkstad så att säga.

Kommentarer är stängda.