Statistik i media

När det gäller klimathotet har väljarna störst förtroende, i %, för: Mp-46, S-9, M-6, C-4, Fp-1, V-1, Sd-0, Vet ej-32. Redovisat av Sifo den 25:e juni.

Enligt den Sifomätning som presentas i SvD för juni månad om vilket parti svenskarna skulle rösta på om det var val till riksdagen idag, blir resultatet följande:
V-4,4, S-38,8, Mp-8,6, Sd-5,4,  Fp-5,6, C-4,8, M-27,6, Kd-3,9, Övriga-0,9, Blankt-11,9.

Så 46% fötroende i klimatfrågan ger bara 8,6% i riksdagsröster. Vad SVT och andra media glömmer att redovisa är att hela 32% inte har förtroende för något av riksdagspartierna i klimatfrågan. Man basunerar ut att C har lågt förtroende i klimatfrågan. Hur var det nu, tre av fyra journalister hyser vänstersympatier.

Centern är ändå fjärde bästa parti och samtliga borgerliga partier hamnar lågt. Inte alls osannolikt för att de borgerliga väljarna vill se ett slut på tramset om klimathotet. De som tror på klimathotet har sannolikt redan valt parti, kanske av flera och andra skäl, Mp. De som bestämt inte tror på klimathotet har inget parti att välja på. Sd har rest vissa tvivel, men inget parti har gjort något riktigt klargörande ställningstagande mot klimathotet.

I frågan om riksdagsval kan man konstatera att hela 12,8% av väljarna helt underkänner de sittande partierna. Hur stort missnöjet är med de sittande bland dem som ändå väljer att rösta på dem, är svårt att veta. Men att de finns där det vet man.

Den del av väljarkåren som inte tänker slänga bort sin röst på något av de sittande partierna är lika stor som Mp och V tillsammans, 12,8 mot 13%. C, Fp och Kd får 14,3% tillsammans.
De som röstar utanför riksdagen är nästan 2,5 gånger så många som de som röstar på Sd. Där finns ett missnöjesparti att hålla ögonen på. Det är Sveriges tredje största parti!

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.