Svenskarnas val

I YuoGovs senaste opinionsmätning, genomförd 15-18 juni, med 1520 för valmanskåren representativa svarande, fick SD 28,5% av rösterna och blev därmed största parti. S fick 22,0; M 17,3; V 9,3; C 7,1; L 4,3; Mp 3,8; KD 3,1; FI 1,4 och övriga 3,4%.

Det verkar inte just nu finnas en övre gräns för hur stora SD kan bli (ja, ja 100%). Fortsätter gammelpartierna i huvudlös mobbing och vantolkning av SD att frysa dem ute, kan Magdalena Anderssons klarsyn att om man röstar på Jimmie så kan man få Jimmie som statsminister, bli verklighet. Jag utesluter det inte. Tror även SDs breddning av budskapet, när man börjat bli tydligare med att de vill ha en folkomröstning om swexit, att Sverige lämnar EU, bidrar till fler väljarsympatier.

KD och MP faller ur kammaren, ingen större förlust. FI kommer inte in. De tappar rent av i denna undersökning. Liberalerna hänger kvar med en hårsmån. De skulle inte heller vara saknade om de åkte ur.

Centern är det parti som tappat mest från förra mätningen, från 10,1 till 7,1%. Jag kan inte tro annat än att det är den tvåfaldiga effekten av att de dels gick över i S-fållan för att rösta kvar 9000 män och skicka dem till svensk skola, dels att det var just den frågan som de gick till S på. Dröjer sig den effekten kvar och Annie spär på med ytterligare otaktiska dumheter, kan det sluta med att även C åker ur riksdagen. Det vore förmodligen inte heller någon förlust.

Kunde man bli av med V också vore det förnämligt. Men det är väl en utopisk önskan, att så många svenskar samtidigt skulle drabbas av relativt god klarsyn. Om alla dessa önskningar skulle gå i uppfyllelse, skulle S och M ens då inse hur illa de spårat ur? Och i vilket läge skulle svenskarna våga rösta på helt andra partier, som KLP, MED eller AfS?

Glad Midsommar!

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Svenskarnas val

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  På sidan DGS (Det Goda Samhället) https://detgodasamhallet.com/2018/06/22/svenskarna-och-deras-asikter-4/ frågar Anders Leion om svenskarnas åsikter inför valet i September. Leion uppmanar oss att ställa frågor som kan anses värda att få besvarade.
  Min enkla fråga:
  Är utsikterna för svenska medborgare bättre för att få tillbaka rätten till LIV och EGENDOM efter en ev. framgång för Sverige Demokraterna?
  Vad tror en svensk om det?

 2. Rutger skriver:

  Spänningen stiger inför valet i höst. Håller med dig om att vissa partier inte kommer att bli saknade
  För övrigt vill jag önska dig Mats en Trevlig Midsommar
  Hos oss skiner solen så fint hoppas det är samma hos dig.

 3. Göran skriver:

  Idag frågade jag en kompis om denne hört talas om partiet Medborgerlig samling. Svar nej. Samma fråga om partiet Alternativ för Sverige. Svar nej.

  Det blir nog bara den vanliga sörjan folk kommer tro att de har att välja på i september.

 4. Niklas skriver:

  Dock har det varit oroväckande tyst om SD:s landsbygdspolitik, sedan Forsberg fick sin fängelsedom. Hoppas inte SD ändrar sin landsbygdspolitik i sak bara.

  • Göran skriver:

   Skulle denna Forsberg har någon speciell koppling till SD:s landsbygdspolitik?

   • Niklas skriver:

    Tja Anders Forsberg var ju faktiskt landsbygdspolitiskt talesman för SD, och framförde många goda idéer på detta område, tycker jag.

Kommentarer är stängda.