Soffpotatisar

Såg en meningslös ”debatt” mellan jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) och Jens Holm (v) i morgonsoffan 18/7.  De debatterade ”klimathotet”, livsmedelsbrist och energiförsörjning och de lyckades föra det mest irrelevanta och rent ut korkade samtal jag någonsin hört i frågan.

De bekräftade vrångbilden av klimathotet så som varande en sanning och den därmed följande ”nödvändigheten” att använda mer biobränsle. Att 40% av USA:s majsskörd går till etanolbränsle och ungefär lika stor andel av Brasiliens åkerareal går till odling av sockerrör för samma ändamål, det nämndes aldrig. Så vi kan anta att det inte har någon betydelse för världens livsmedelsförsörjning?

De gafflade lite om EU:s och USA:s exportstöd och hur det slår undan förutsättningar för lokal matproduktion i Afrika. Inte med ett ord nämnde de att orsaken till att Afrika är en fattig kontinent är att de stort i sett saknar frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Att diktaturer och genomkorrupta regimer styr och förstör vanligt folks möjligheter att skapa sina egna lysande utsikter.

För att hjälpa de fattiga ville de båda höja skatterna och minska friheten i de rika länderna. De ville alltså införa samma korrupta och utvecklingshämmande system som redan förstör de fattiga länderna. Hela debatten lämnade mig med frågan om de är dumma på riktigt eller om de redan är genomkorrumperade? För alternativet att de sitter och ljuger eller inte har bättre information tillgänglig är väl lite som både och.

Deras ”snack” och denna artikel kan med fördel ses i ljuset av föregående två dagars artiklar.

 

 

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.