Färgblindhet 3

Det är tydligt att Bo Hanssons önskan om något färre “svartingar” i AIK:s laguppställning väcker det sämsta inom svensk media. Jag kan fotboll för dåligt, intresserar mig inte ett dugg, för att veta vad han menar med att de har en spelstil han inte gillar. Poängen är att om de nu har en spelstil som de tillskansat sig under sin uppväxt i en annan del av världen, så får Hansson ha synpunkter på det. Det måste vara tillåtet att inte gilla den och att få säga det högt. Den enda spelstil jag vet att jag ogillar är den italienska. Den hollywoodinspirerade där de för minsta vindpust slänger sig i backen på ett sätt som skulle få den mest garvade stuntman att bli grön av avund. Får man kalla det spagettistil utan att bli stämplad som rasist?

Nå, Tommy Engstrand drog ut till Hanssons försvar och förklarade att för våra generationer är neger inget skällsord. Det är bara ett substantiv som anger att en person har sina rötter i det svarta Afrika. När man istället säger att någon är svart och menar neger så har man substantiverat ett adjektiv. Man har möjligen adderat rafinemang till sin beskrivning av den verklighet som omger oss. Men man kan inte på något trovärdigt sätt hävda att man minskat rasismen. Man har definitivt inte eliminerat rasismen som somliga tror.

Även rafinemanget kan ifrågasättas, för med termen svart har man utvidgat kretsen tänkbara personer om vilka omdömet svart kan lämnas, från dem med afrikanska anor till alla med en mörk hudfärg. En försämrad precision i vad uttrycket avser kan näppeligen anses rafinerat. Men det är klart, om man är kryptorasist och vill kunna ägna sig åt sin rasism i hägnet av ett skyddat uttryck som kan brukas mot en stor grupp misshagliga element, då är svart ett epitet mycket bättre ägnat att tillåta denna smygrasism än vad neger är.

Ett stort antal unga och halvunga mediapersoner har sett sig tvungna att ta avstånd från Hansson och Engstrand. Vad de visar med detta är att indoktrineringen om det politiskt korrekta, fördumningen och fördomarna har tagit mycket större plats hos åtminstone vissa svenskar än vad som är nyttigt.

Bertil Rolf, prof em i filosofi berör detta när han skriver mycket bra om indignationskonsulternas snyltande och hur de förstör demokratin genom att uppträda som pk mobbare.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Färgblindhet 3

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Trodde i min enfald att prof. Rolfs synpunkter var de grundläggande drivkrafterna i socialismens ideologi enär dom är allt för fega för våldsdåd som mord, våldtäkter och gemen plundring! I fredstid räcker det ju i allmänhet med hot om våld!

  2. Niklas skriver:

    Jag undrar om negrerna skäms för sin hudfärg? Borde de inte istället vara stolta över sitt ursprung och bära sin hudfärg med värdighet? Och ja, order neger kommer väl av latinets nigra, som betyder just svart.

    Vad själva affären med de sportjournalistiska veteranerna Bosse Hansson och Tommy Engstrand, så tycker jag det är trams. Har inte medierna viktigare saker att syssla med?

    F.ö. så kan jag ha en viss förståelse om de mörkhyade ogillar uttryck som “negerjobb”, eller “slita som en neger”. Det är ju inte precis “smörjobb” som avses med dessa uttryck… Däremot har jag föga förståelse för att ordet “negerboll” skulle vara kränkande, då sådant brukar smaka riktigt gott.

Kommentarer är stängda.