Den Europeiska röran

Vad var det jag skrev om klimatspektaklet?

Den 1/10 skrev Businesseurope, en organisation företrädande företagarna i Europa, ett öppet brev till alla EU-parlamentariker att man vill se en ordentlig genomlysning av kunskapsläget, konsekvenserna av nuvarande och planerad inriktning. Man uppmanar Parlamentet att gå emot Kommissionen. Det betyder inte bara ett stopp för dårskapen utan även att olika aktörers position i frågan exponeras.

Kommissionens GD för klimatfrågor, Jos Delbeke sa på en konferens i Bryssel 5/10, ”Låt oss vara realistiska, vi kommer inte att hinna allt till 2014.”

Onsdagen den 10/10 meddelade EU:s regionkommitté, under ledning av sardinaren Ugo Cappellaci att det behövs mer pengar till de lokala och regionala nivåerna för att genomföra EU:s ambitiösa klimatmål att sänka CO2utsläppen till 80-95% av 1990 års nivåer till år 2050. Regionkommittén vill också ha starkare lagstiftning i ryggen för att kunna tvinga fram det efterfrågade resultatet.

Redan påföljande lördag, den 13/10 nås vi av nyheten att EU-kommissionen äntligen börjat ta sitt förnuft till fånga och har insett att energipolitiken är kontraproduktiv. Energikommissionären Günter Oettinger vill släppa på kraven om minskade CO2-utsläpp för att rädda industrin, inte minst bilindustrin. Han får stöd av kommissionären Antonio Tajani. Flera topptjänstemän verkar inse att det är bättre att vänta med besluten till efter EU-parlamenstvalet 2014, så att det hela blir en valfråga och EU-medborgarna inte kan skylla misstagen på tjänstemännen utan måste hålla politikerna ansvariga för allt som väcker deras missnöje. Här finns alltså en rejäl chans för klimathotsskeptiska politiker att ta sig in i parlamentet. I synnerhet om de har bra svar på andra angelägna frågor.

Men ekot meddelar att Anna-Karin Hatt, ”vår” energiminister oroas över att Kommissionens ändrade inställning ska hämma utvecklingen. Ingen klarsyn, insikt eller verklighetskontakt hos varken ministern eller ekot där alltså.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.