Slukulven

Ibland hoppar man till när man hör vad som sägs på nyheterna. Naturen vid sjön Vristulven i Skövde och Mariestad ska bli naturreservat. Det är 298 hektar som reserveras för friluftsliv för att den innehåller orörd skog enligt Länsstyrelsens handläggare, Henrik Roos. Tänk, jag hade inte en aning om att det fanns orörd skog i denna sedan urminnes tid välbefolkade del av Skaraborg. Skogen är gammal, visst, men orörd? Aldrig!

När Nyheten presenteras i TV4 Skaraborg föregås den av en notis om att Vänern växer igen och 20 miljoner kronor satsas på att röja stränder och skär. Att låta markägare sköta sin mark som de gjort i århundraden är naturligtvis inte att tänka på, för privat röjning strider mot biotopskyddet och hotar den heliga uthålliga biologiska mångfalden. Så över till reportaget om Vristulven. Nyhetsuppläsaren i studion, Anna-Maria Hammar säger att området runt Vristulven ska “klassas” som naturreservat. Som om det bara är en fråga om artbestämning eller bekrivning av området, inte en omfattande juridisk och ekonomisk förändring i dess förvaltning.

Reportern Björn Johansson säger att “Det är norra och västra delarna som blir reservat. För allmänheten innebär det inte några större inskränkningar jämfört med tidigare.” Man nyper sig i armen och undrar om man hörde rätt. Fokus för oron ligger på om ett statligt undantag från brukandet av marken skulle innebära inskränkningar för allmänheten! Men ägarna då? Vilka inskränkningar tvingas de utstå? Jodå, alla de vanliga.

Nu ägs det mesta av skogen av statliga Sveaskog, så på den delen av området berörs ingen privat ägare. Men detta innebär också att de privata ägare som eventuellt inte vill få sin mark beslagtagen har mycket lite att sätta emot, eftersom ägarna till majoriteten av marken redan sagt ja.

I reportaget sägs att det är den tydliga “vildmarkskaraktären” på området som ska bevaras. Därför ska vandringsleder och rastplatser upprättas, för att göra vildmarken tillgänlig. Huga! Begriper aldrig statliga naturvårdare vilka självmotsägelser de kläcker ur sig? Hur “orörd vildmark” är ömsesdigt uteslutande mot “allmän tillgänglighet”?

Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Slukulven

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Det finns få i riket som kan jämföra sig med Mats Jangdal när han upplyser oss om socialistiska kleptokraters stöldturne’er i riket och den störste hallicken därvidlag är väl godsägaren m.m. Göran Persson någonstans i Södermanland som plötsligt skänker “Naturvårdsverket” 80.000ha skog av någon beskaffenhet, god eller mindre god?

 2. Thomas skriver:

  Nu är det så att de flesta svenskar knappast lämnar bilen ur sikte…
  Eventuellt kan man röra sig en bit till, om man har gps på något vis….
  Men då tekniken ka falera är ju risken stor att man går vilse….

  Det är nog framtiden.
  Men då dagens administratörer har en naturromantisk syn på tillvaron så blir det som du skriver….
  Man hittar på olika onödiga projekt.

Kommentarer inaktiverade.