Vetenskapens triumfer

I ny teknik kan man få svar på frågor av vikt. Redaktionen väljer ut de bästa frågorna och svaren. Här ett litet urklipp.

TEKNIKFRÅGAN

Fråga: Vid Skutskärsverken finns ett antal vindkraftverk, väl synliga från väg 76 mot Gävle. Ibland, när det är vindstilla, står ett par av verken helt stilla medan andra märkligt nog snurrar i sakta mak. Kör man månne generatorerna som motorer för att skona lagren?

Svar 2: Det är helt enkelt så att de allra flesta vindkraftverk har vingar av glasfiberarmerad epoxiplast. Sådana vingar deformeras permanent av sin egen tyngd om de står stilla. Därför drivs de flesta större vindkraftverk runt med hjälp av elmotor när det blåser mindre än 5 meter per sekund.
Man kan studera driftdata på vindstat.nu och se att de verk som saknar vind oftast förbrukar el (minustecken framför produktionssiffran). Dessutom är det bra politisk miljöpropaganda att folk ser verken snurra oavbrutet.[min fetning]
Det har inget med lager att göra. De som står stilla är antagligen havererade vindkraftverk som väntar på reparatörer.

Skicka in nya intrikata frågor till teknikfragan@nyteknik.se eller ställ en fråga i kommentarerna. Det är ni, kära läsare, som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Av: Charlotta von Schultz  

http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikfragan/article3693645.ece

Vad glad jag blir över att höra att VKV måste drivas aktivt för att inte kollapsa som en sufflé och att det finns folk som anser det vara “bra politisk miljöpropaganda”. Eller kanske inte.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Vetenskapens triumfer

 1. Läsarnas “Svar 2” var en skröna! Det finns inga motorer, politisk miljöpropaganda eller någon risk för deformerade vingar av glasfiberarmerad epoxiplast…
  http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikfragan/article3695480.ece

  • mats skriver:

   Herbert,
   Hur seriöst är det att använda sig av en anonymiseringstjänst när man ska tillrättalägga fakta i en teknisk fråga?
   Hur seriöst är det av NyTeknik att publicera skrönor bara för att de bedöms vara “bra politisk miljöpropaganda”?

 2. Anser du mitt Twitterkonto är en anonymiseringstjänst?
  http://disqus.com/twitter-338264033/
  Jag anser det seriöst att skriva under med samma namn på olika siter, i mitt fall är det inte ens en pseudonym. Om NyTeknik är otydliga får de själv svara för.
  Mvh Herbert

Kommentarer är stängda.