Solenergin död i Sahara

Det stora solenergiprojektet i Sahara, ni vet långt söderut, där inget växer, det är varmt och solen skiner nästan jämt. Det solenergiprojektet läggs ner. Ägarna och investerarna har kommit på att det inte är lönsamt, aldrig kan bli lönsamt. I Spanien, strax norr om Sahara, där de också har mycket sol, har de kommit på att de inte längre har råd att subventionera solenergiparkerna. Det är inte lönsamt, inte ens i närheten.

Solenergin död i Europa. Trots den allt för höga investeringskostnaden i förhållande till faktisk elproduktion har EU bestämt att höja tullavgiften på solpaneler importerade från Kina. Nej, det kommer inte att rädda redan byggda anläggningar, det kommer inte att göra det billigare för de européer som trots allt vill satsa på solel. Upplivningsförsöken har avbrutits. Vi ska nog vara glada för att EU gör det så tydligt att solel inte håller måttet. Det borde spara pengar och avhålla från dåliga investeringar.

Men vänta nu, det finns ett land långt uppe i norr, där solen inte skiner när strömmen behövs som bäst, som ofta drabbas av molnighet och regn som sveper in från Nordatlanten. Det är ett land som sedan länge inte har några koldioxidutsläpp från sin elproduktion. I detta land kan man fortfarande söka statsbidrag för solpaneler. I detta land vill miljöministern öka anslagen till bidrag för denna meningslösa teknologi. Gissa vilket?

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.