Tittelitut i rutan

I Västnytt anstränger man sig för att framställa övergången till fiber i hyreslägenheter som en skandal. Skandal att det inte ingår i hyran. Tidigare har kabel-TVs grundutbud varit inbakat i hyran. Men vad ingen minns, varken bland hyresgästerna eller TV-journalisterna, är att det för cirka 20 år sedan blev obligatoriskt i allmännyttans bostäder att accpetera en hyreshöjning och TV via kabel. Sedan dess har kostnaden för kabel-TV inte särredovisats och ingen har klagat. Det har nämligen kännts som gratis, och gratis är gott!

Nu genomgår hela världen ett teknikskifte, signalerna upphör att vara analoga och gå kopparledning. Istället blir signalerna digitala och går i en glasfiberledning. Skiftet kostar pengar, men blir direkt effektivare och därmed på sikt även billigare. I hyreshusen kommer de undan med några hundralappar för den enklaste boxen och någon hundralapp i månaden för abonnemanget. Relativt sett är det billig teknik att installera i stora hyreshuskomplex.

Jag är ordförande i den lokala fiberföreningen här i byn. Vi betalar 25000 kr per hushåll för att få fiber fram till husgrunden. Sedan betalar vi 1700 kr för mediaboxen. Många installerar dessutom en router för någon tusenlapp och därtill kommer ett abonnemang för minst 150 kr per månad. Allt detta betalar var och en själv, frivilligt.

Mina grannar har redan fått besked att i mars månad rullar Telia ihop koppartråden. Så de bybor som inte gått med i fiberföreningen blir utan fast telefon, de erbjuds nödlösningen fastmobil istället. De som haft internet via ADSL blir av med det och den mobila täckningen är under all kritik.

Jag ringde till Västnytts nyhetsredaktion och förklarade dessa olika villkor inom deras reportageområde. Men lantisar som betalar sina egna kostnader och inte kräver allting gratis, som man gör i storstan, det var inte intressant. Vi som tycker att det är bra länge sedan Humle och Dumle var något att se på, har omfamnat teknikutvecklingen, inte förbannat att man måste betala för dess välsignelser.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.