Falsk inkomstjämförelse

SVT Rapport kör upprepade inslag där de i påannonserna hävdar att inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor ökar. I en parentes nämner de att det inte är skillnaden i lön som ökar. Det är skillnaden i disponibla medel som ökar. Men det är en helt annan sak. Det handlar främst om historiska investeringar som män respektive kvinnor gjort tidigare i livet. Undersökningen (som gjorts av Riksdagens utredningstjänst) gäller alla över 19 år som deklarerar mer än noll kronor i inkomst och avser prognosticerade effekter av ett femte jobbskatteavdrag. Det står inget om att pensionärer ingår, men det står heller inget om att de inte ingår. Ingår pensionärer kommer det att dröja ännu något decennium innan utjämning uppnåtts, eftersom mäns högre löner tidigare under livet visar sig även i högre pension och högre kapital i fonder.

Av tabell 5 i rapporten, som visar historiska data t.om. 2012, framgår att löneskillnaderna, såväl vägda som ovägda, mellan män och kvinnor alltid varit mindre under alliansregeringen än de var under socialdemokratiskt styre. Med vägda löneskillnader menas att man försökt sålla bort sådana löneskillnader som beror av åldersskillnad, utbildning, yrke, erfarenhet etc.

Rapporten var färdig redan den 7 oktober 2013, men först under trettonhelgen lyckades miljöpartiet få SVT att nappa på kroken och kabla ut felaktig information. Visserligen säger nyhetsuppläsare i studion att löneskillnaderna minskat, men att inkomstskillnaderna ökat. Sedan släpper man lös Per Bolund i MP att klaga på regeringens jämställdhetpolitik.

Ingen, varken SVT eller Bolund reflekterar över att det egentligen endast är löneskillnaderna regeringen kan påverka politiskt, åtminstone om den håller sig för god för ren konfiskation. Det är fult att av propagandaskäl blanda ihop lön och inkomst, för att därefter kunna blanda begreppen så att de till synes ska stödja de egna argumenten. Det är valår i år och det är tydligen desperat att bli av med alliansen.

Rapporten finns inte på nätet, men har diarienummer 2013:1437 och kan beställas på: offentliggjorda.rut.pm@riksdagen.se

Edit kl 10.01: förtydligade att handlar primärt om jobbskatteavdraget.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Falsk inkomstjämförelse

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Falskheten består även i diskussionen kring pensionärernas skattebidrag.
  Det enda som skulle få redovisas offentligt om man nu tycker så, är hur mycket pensionärerna får ut NETTO från det offentliga så kallade ”systemet”. Om jag minns rätt skedde så tidigare men för att dölja eller rättfärdiga politikernas oduglighet gömmer man falsarierna bakom uppfattningen att pensionärerna minsann också bidrager till ”pyramidspelet” genom ett ”skatteavdrag” på brutto pensionen från det offentliga. Det är väl bara svenska socialister som kan fundera i så groteska banor, att en utomstående part skall blanda sig i ett förhållande mellan två parter?

 2. Thomas Gunnarson skriver:

  Då kvinnor sällan accepterar att mannen i ett förhållande tjänar mindre än hon, så är jämställdhetsdebatten enbart en fråga att öka klasskillnaderna….?!

  Lika barn leka bäst, hette det förr….

  Hade man istället för jobbskatteavdrag infört ett Vettigt Grundavdrag hade klasskillnaden inte ökat på detta vis…
  Det hade dessutom blivit en skattemässig anpassning till övriga EU som sedan -95 bara blivit skevare…
  20% av byggarna är från övriga EU…
  För att inte glömma alla lastbilsförare… Men där insåg åkerierna problemet redan -95, medan politiken blundat…
  För jordbrukets del har man nu förbrukat alla ekonomiska reserver så då måste man lägga ner..
  Man klarar inte konkurrensen med importen som lever med helt annat skattetryck, bara inom EU…

  Det hjälper inte att tjata om detta för det är alltför många som tjänar på nuvarande system.
  Så länge det varar….

 3. mats skriver:

  Där tar ni upp viktiga aspekter av svenskarnas inkomster och levnadsstandard som sällan eller aldrig blir tillfredsställande belyst i MSM. Inte ens i TV-program som Debatt kommer sådan allsidig information fram.

Kommentarer är stängda.