Tvång eller marknad

Enligt en utredning från EU-komissionen har europeisk industri behållit sin konkurrenskraft genom att effektivisera sin energianvändning och satsa på återvinning/förnybart eller liknande. Kommission för i sitt resonemang fram lögner och propaganda om hur antifossil energianvändning och produktion är en välsignelse för samhället och industrin.

Priserna på energi har höjts på konstlad väg i Europa, genom beslut av EU och de olika nationella myndigheterna. I USA har energipriserna sjunkit tack var modern utvinning av skiffergas. Trots detta har utbytet av varor mellan USA och Europa inte minskat. Kommissionen tolkar det som att Europas energieffektivisering är ett framgångsrecept.

Jag tolkar det som att Europas industrier tillfälligt har lyckats kompensera sig för ökade kostnader i förhållande till omvärlden. Men i längden kan inte Europa driva en konstgjord energipolitik och samtidigt verka på en internationell marknad där prissättningen av energi är fri, det vill säga styrs av tillgång och efterfrågan.

Kommissionen tolkar däremot sin egen undersökning så att det är fritt fram för politikerna att hålla ett konstgjort högt pris på energi. De tror att det bara är bra för affärerna. Dessa människor är en fara för sin omgivning!

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Tvång eller marknad

 1. Eriik Berglund skriver:

  Tysk vind-el har problem. Den största finansiären Prokon har förklarat sig insolvent. De har samlat in pengar från småsparare med löfte om förräntning med 6 % och 8 %.

  http://www.br.de/nachrichten/tagesschau/tagesschau-news-1412.html

  Det gick alltså inte. När regeringen nu annonserar att den vill minska subventionerna är hoppet ute. Det lär saknas 12 miljarder svenska kronor.

 2. Åke Sundström skriver:

  Kommissionen pratar givetvis strunt. Deras argument, att handeln inte har minskat, bevisar ingenting alls, bl a av det skäl du anför, men också många fler.

  EU är och tycks förbli ett planekonomiskt monster, ett miniGosplan, och därför de europeiska löntagarnas värsta fiender. Liksom maxiGosplan en gång var ryssarnas värsta gissel, näst Gulag då förstås. Men också – mer glädjande – det ruttna system som så oblodigt och snabbt fällde detta en gång så mäktiga imperium (att Reagan och hans kapprustning åstadkom detta mirakel är nog mest självglorifierande propaganda).

  Dock måste man väl, Mats, framförallt häpna över att näringslivets direktörer hyllar denna fattigdomsunion och inte minst dess fullständigt huvudlösa klimatpolitik. Våra förment kloka och duktiga direktörer trodde att EU skulle befria företagen från socialdemokratin, men fick ett än mer inkompetent och dessutom odemokratiskt styre – plus en inhemsk borgerlig socialism obetydligt bättre än Perssons. Men sant förstås, det är ju inte höjdarna som drabbas utan, som alltid, fotfolket. Tvåtredjedelssamhällets styvbarn, främst en ung generation som kan skryta med att vara den första som med stor säkerhet får det sämre än sina föräldrar. Tack Bryssel och tack ni 349 på Helgeandsholmen.

  • mats skriver:

   Det du skriver i sista stycket är en skrämmande bra sammanfattning av misslyckandet med svensk demokrati de senaste tjugotalet år och medlemskapet i EU.

   • Åke Sundström skriver:

    Ja, dessvärre är nog beskrivningen ganska sann. Men det går att ifrågasätta om ansvaret verkligen ligger i Bryssel och på Helgeandsholmen. Många borgerliga tänkare hävdar eller antyder att 2/3-delssamhället och massarbetslösheten bör beskrivas som Palmeerans efterbörd: att vända ett stort fartyg tar tid. Medan extremvänstern förstås skyller på kapitalismens inneboende ondska.

    Den senare tolkningen kan vi hoppa över. Den första är inte helt osann, men en flykt från eget ansvar. En klokare och mindre populistisk Alliansregering hade ganska lätt kunnat lindra efterbördens plågor, genom att eliminera våra kvarvarande planekonomiska cancerhärdar – nyfattigdomens yttersta orsak.

    Men oppositionen har varit lika blind och/eller ovillig att tillgripa den radikala kirurgi som situationen kräver. Därför mitt ironiska tack till riksdagens alla ledamöter. Inte minst till vårt vilsegångna miljöparti som varit pådrivande i klimatpolitiken, Sveriges helt nya systemfel och ett av de mest huvudlösa och välfärdsförstörande.

    • mats skriver:

     Jo, det är väl en del av det som skapar politikerföraktet, att politikerna inte kommunicerar en tydlig idé om vårt samhälles framtid och när de får makten så gör det ingen skillnad vem som fått den.

 3. Åke Sundström skriver:

  Sorry, två ord försvann i andra stycket: ganska ”enkelt kunnat” skall det förstås vara. En fråga i sammanhanget, Mats, finns det kanske här på sajten en redigeringsfunktion som jag inte lyckats hitta?

Kommentarer är stängda.