Osportsliga fans

Måste jag vara tråkig gubbe? En 43-årig fyrabarnsfar mördad för att han ville gå på fotboll. Klubbarna skyller ifrån sig och vill ha hjälp av polis. Sanningen är att detta är en utveckling klubbarna har underblåst i decennier. Ishockeyklubbarna har till och med dragit slutsatsen att deras matcher inte är något för en intresserad allmänhet. Det är endast de skränande fanatikerna från hemmaklubben som är välkommna till arenan.

Jag var på ishockey senast för cirka tjugo år sedan, i Färjestads ishall. Det var en förfärlig upplevelse. Varken publik eller arrangör hade något intresse av det sportsliga. Det enda som skulle piskas fram var en hemmaseger. Vi som uppenbarligen inte hejade på Färjestad, men ville se bra ishockey var inte långt från att få stryk.

Fotboll med rund boll intresserar mig inte, så jag har inte varit på någon match sedan IFK Luleå gjorde en kort visit i Allsvenskan, cirka 1970. Då var stämningen i varje fall god på läktaren. Även vid lokalderbyn mot Boden och Piteå gick det att sitta i blandad grupp på läktaren.

Jag roar mig med att gå på amerikansk fotboll, både i Sverige, Finland, Frankrike och USA kan man sitta med människor som håller på olika lag och tillsammans bedöma spelarnas insatser. Värdera förtjänster och tabbar, analysera coachning, taktik, med mera. Ingen i publiken vill slåss.

Varför har de svenska ishockey- och fotbollsklubbarna uppammat denna hatiska fanatism som kräver sitt utlopp i våld mot andra lags supporters? Tror de att det gynnar sporten att foula ut sig själva från allmänhetens intressesfär?

I Uruguay avgår det nationella fotbollsförbundets ledning för att de inte lyckats upprätthålla ordning bland sina fans. I Sverige ropar klubbarna på staten när vuxna människor inte kan uppföra sig som folk. Man ropar på generell ofrihet istället för individuellt ansvar.

Det är en mycket illavarslande utveckling om ”idrottens förbrödring” bereder vägen för den totalitära staten. Men det är inte otänkbart. Fotboll har sedan länge annekterats som arbetarklassens sport par preference. Socialdemokraterna skapade Tipstjänst för att tjäna pengar åt staten på verksamheten. Såvitt jag kan minnas har det alltid varit en sosse som varit direktör för verksamheten och stats-TV har prioriterat fotboll framför annan sport.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Osportsliga fans

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Socialismens varumärken är hat och avundsjuka. Varumärket garanterar man med stulna pengar från den inte ont anande medborgaren, man kallar det för skatter.

 2. tommy persson skriver:

  bra Mats alltid på hugget !

  vad bra att du hade koll på USA jag anade att situationen var så däröver.

  Så här ser jag det !

  Det allmänna förfallet,bristen på disciplin lag och ordning !

  Jag skall konkret ge några exempel.

  I Dagis-kaoset börjar det.

  Småskolan 1:a klass, små barn sätter sig upp mot lärare ifrågasätter vräker ur sig både det ena och andra osv.

  Därefter hela skoltiden ungarna tillåts ta över.

  Barnen, tonåringarna tillåts supa sig fulla mellan 12- 18 år

  Fritt fram att kladda ner våra samhällen med spray färg och annat tilltag.

  Ingen militärtjänst.

  Med denna kravlösa uppväxt i bagaget tillåts nu dessa unga ”män” kollektivt dessutom få ge
  utlopp för sina lägsta primitiva djuriska instinkter.

  Det är väl inte så konstigt att det ser ut som det gör.

  tommy persson

  • mats skriver:

   Helt rätt Tommy! Nyligen gjorde media ”kors i taket” när en lärare blev friad från tjänstefel, trots att att höll i en elev så att denne inte kunde slå en annan.

Kommentarer är stängda.