Miljövänliga Danmark

Idag fortsätter vi på temat Danmark och fracking. Det var inte planerat så, men sent igår fick jag syn på ny och okänd uppgift. I en mycket dåligt skriven artikel skriver Euractiv.com att miljöprofilen Danmark kommer att tillåta borrning efter skiffergas på sitt fastland. Med utgångspunkt från Fredrikshavn kommun närmare bestämt. Det är franska Total som fått det första tillståndet att borra på danska fastlandet.

Av artikeln får vi också veta att Danmark rankas redan som nummer 32 av oljeexporterande länder i världen, från sina oljekällor i Nordsjön. Hade ni hört talas om dem? Danmark vill ju gärna framställa sig själva som ett föredöme i miljöhänsyn, med cykling och vindkraft i topp på meritlistan.

Att de är beroende av svensk kärnkraft och tysk kolkraft för en stabil elförsörjning, samt naturligtvis oljeprodukter i samma utsträckning som alla andra västländer, det talar man tyst om. Det ska bli intressant att följa hur danskarna fortsättningsvis hanterar sitt moraliska dilemma. De har ju ett visst rykte vad det gäller affärer, undrar om det bekräftas här? Danska DR lämnar ingen i tvivel om att skiffergasborrning är en förkastlig verksamhet. Det är ju deras propagandacentral lika väl som SVT är det i Sverige.

En annan väsentlig fråga är vad Sverige kommer att göra för att försvara och eventuellt utvinna de gastillgångar som finns under Skåne och västkusten om Total hittar gas. Tro inget annat än att om det finns på ena sidan sundet så finns det även på andra sidan. Och förmodligen i gemensamma depåer.

 

 

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Miljövänliga Danmark

 1. Thomas Gunnarson skriver:

  Den danska delen av Nordsjöoljan är snart slut.
  Vindkraft har intresserat danskarna sedan 1970-talet…

  Om det finns skiffergas är tveksamt..
  Vi får se.

  • mats skriver:

   Jomenvisst! Danmark har som sagt målat upp en bild av sig sig själva som mijövänliga föregångare. Är det månne så att de målat in sig i ett hörn? Rent propagandamässigt alltså.

 2. kallepelle skriver:

  Jag minns ett möte med en engelsman decennier tillbaka. Första frågan var ”Är Du dansk så skall Du gå din väg – jag säljer aldrig mer mina varor till det landet”.

  @Gunnarson ”Skiffergas” finns överallt – frågan är bara om den kan utvinnas till rätt kostnad!

 3. Errbe skriver:

  Själland och Skåne har gemensamt geologiskt ursprung med samma sedimenterade bergarter i lika tjocka lager. Emellertid har landet i Skåne höjts 1.200 meter och sedan har landisen hyvlat bort det som var för högt. Skåne lär inte ha några berglager med innesluten naturgas.

  Däremot finns olja i skiffern under slätten runt Kumla. Under kriget producerades olja där.

  • mats skriver:

   De första borrningarna ska ske på norra Jylland. Mitt emot Varberg?
   I ett senare skede tänker de som sig att även borra på Själland. Menar du att Skåne har höjt sig så mycket mer än Själland? Att det kan skilja en del mellan Skåne och Jylland förstår jag. Därför tog jag med även västkusten.
   Att det finns olja att utvinna i Svealand är känt. Anledningen till att det inte utvinns är väl så enkelt som att den som spar den har. Det är fortfarande för billigt för Sverige att köpa olja utifrån. När det inte går längre, kommer nog oljeutvinningen ta fart även här.

Kommentarer är stängda.