When will they ever learn?

Irak håller på att falla samman i totalt kaos. Barack Obama har beordrat några hundra soldater att skydda den amerikanska ambassaden, naturligtvis orolig för en upprepning av Benghazi. Det kan även bli aktuellt att åter skicka reguljära styrkor för att stötta Iraks regering. Trots alla soldater, eliminerandet av Osama Bin Laden, alla drönare och alla pengar och prestige som förlorats på ett tvivelaktigt friköp av en tillfångatagen soldat, har USA inte nått någon egentlig framgång i Afghanistan.

En av USAs mest dekorerade generaler någonsin, Douglas MacArthur (deltog både i WWI, WWII och Korea) sa till Harry Truman, ”Never fight a land war in Asia”. Detta är en erfarenhet som fransmän, portugiser, britter, ryssar och amerikaner gjort flerfaldiga gånger. Även en komiker och satiriker som Groucho Marx kommenterade det 1969 på Dick Cavett show, ”om Truman hade lyssnat på det rådet hade vi inte haft hundratusen döda av våra soldater.”

Tänk om Truman, Kennedy, Johnson, Nixon hade lytt detta råd? Bush och Obama kunde åtminstone ha lyssnat på Groucho Marx.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på When will they ever learn?

 1. Thomas Gunnarson skriver:

  Även svenska politiker borde ta upp den tanken…
  Vi har bittra erfarenheter från trettioåriga kriget.
  Eller Karl den tolftes tid…

  Sedan dess har vi haft ett rent folkförsvar, tills nu….

 2. norpan skriver:

  Du pratar om Irak, men du skriver Afghanistan sist i första stycket.

  • mats skriver:

   Nej, jag skriver inte bara om Irak, utan om hela området från Mellanöstern till Korea. Bowe Bergdahl, som jag syftade på blev ”tillfångatagen” i Afghanistan.

 3. Anders Rydén skriver:

  Stämmer det att det främst är Saudi, Förenade Arab Emiratet, Kuwait och Quatar som finansierar ISIS?
  Var har ISIS köpt sina vapen?
  Jag börjar misstänka att ett visst land i Väst har pissat på sig själv igen.

  • mats skriver:

   Det är i huvudsak dessa länder som bekostar uppförandet av moskéer i väst. De är också kända för att stödja grupper med en ortodox förkunnelse av islam.
   Tyvärr verkar det som om Ryssland och väst lever kvar i tron att man (från Ryssland respektive väst) kan spela dessa länder mot väst respektive Ryssland, utan att de islamistiska krafterna spelar efter en egen agenda.
   Så vem som sålt vad till vem och i vilket syfte vet inte jag. Man jag gissar att det finns syndare att finna vilken sten man än vänder på.

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Det är väl ”peanuts” i sammanhanget. När Sveriges socialist radio häller guldglans och försöker rätta upp den skämmiga glorian på Amerikas sämsta president genom tiderna efter Obama, mår jag riktigt illa, hr Jimmy Carter var namnet..
  Hade amerikanarna tvingat politikerna att respektera den Amerikanska Konstitutionen hade vi besparats mycket elände.

Kommentarer är stängda.