112, var god dröj!

Europeisk bilindustri har sedan 2004 lobbat för en lag som tvingar tillverkarna att installera automatisk uppringning till nödnumret 112 i alla nya bilar. Från 1 april 2018 gäller den nya lagen, har EU-parlamentet bestämt.

Det kommer att krävas en rejäl utbyggnad av bemanningen på larmcentralerna och ny kunskap om hur man ska sortera och värdera automatlarm av denna typ. Biltillverkarna gnuggar händer och kan höja priserna. Kvalitetskontrollorganen (bilprovningen, Opus, Swedac mfl) måste fundera på hur de ska kontrollera att utrustningen fungerar och sedan utföra sådana kontroller. När de kommit på det kommer serviceverkstäderna att få mera jobb.

Sedan ett år tillbaks får inte nya bilar utan däcktrycksövervakning säljas i EU. Ytterligare en fördyrande teknisk lösning på något som egentligen är ett föraransvar.

Alltihop är det gamla problemet jag beskrev för flera år sedan. Det nya sättet att skaffa sig en marknad för nya uppfinningar är att lobba för att lagstiftaren bestämmer att det blir obligatoriskt. De gamla marknadsekonomiska reglerna att en produkts lönsamhet avgörs av om marknaden vill ha den eller ej, gäller inte längre. Lyckas man lura politiker och myndigheter ger de en garanterad marknad till uppfinnare/tillverkare.

Vilka som kommer att tvingas betala för allt detta? Ja, gissa det du!

Det här inlägget postades i Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på 112, var god dröj!

  1. Thomas Gunnarson skriver:

    Det finns elcyklar….

    • mats skriver:

      Till vilken nytta då? En bil erbjuder helt andra transportmöjligheter än vad en cykel gör.

Kommentarer är stängda.