Tredimensionella fastigheter

Sedan flera år finns det i Sverige möjlighet att indela fastigheter i tre dimensioner, alltså även vertikalt. Förändringen kom väl till stånd när moderaterna och välbeställda sossar i Stockholm ville skapa ägarlägenheter i attraktiva innerstadsområden.

Vi som bor på jordbruksfastigheter har ju blivit tillsagda att vi egentligen inte äger längre ner än till strax under plogdjup på våra fastigheter, max 30 cm. Med generella undantag kan vi få äga dränering, diken, avloppsanläggning och vattenbrunn. Men mineralrättigheter och liknande har vi inte.

Tänk om man med hänvisning till statens syn på äganderättens begränsning och möjligheten till tredimensionell fastighetsindelning skulle ansöka hos Lantmäteriet om en förättning och fastställande av en tredimensionell fastighet. Staten får äga allt som ligger 3 meter under markytan och jag allt som finns därovan.

Till det skulle man begära att få sin fastighet klassad som självständig stat. Gränserna är ju klart definierade. Självständiga småstater finns på många håll i Europa och inom EU, så det borde inte vara något problem. Det öppnas många intressanta möjligheter när man börjar fundera över vilka kreativa lösningar och aktiviteter man skulle kunna hitta på.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Tredimensionella fastigheter

 1. Upprörd fastighetsägare med mark och skog skriver:

  i Princip så äger man alltså enligt jordabalken marken ner till jordens medelpunkt…..

 2. Stefan Eriksson skriver:

  Ja, den suveräna staten Sverige har ju avsagt sig rådigheten över landet till förmån för EU , FN , ADHD, DAMP, IS och alla upptänkliga bokstavskombinationer.
  Så staten Sverige kan ju rimligtvis inte hävda rådigheten över din mark, frågan är bara var man registrerar oavhängigheten till Sverige.
  Det diskuteras ju ofta om ”utanförskap”, kanske finns någon myndighet i Brüssel som kan ta sig an ett sådant ärende.

 3. Niklas skriver:

  Ja, Mats! Efter den tredimensionella fastighetsbildningen äger du bara markytan men din äganderätt slutar nedanför normal stubbhöjd och 10 cm ner i backen. Resten äger numera staten genom naturvårdsverket 🙂

  Skämt åsido, men en tredimensionell fastighetsbildning av skog och mark kräver nog en ordentlig analys först, innan den bör genomföras i praktiken.

  • mats skriver:

   Jo, jag vet. En vansinnig idé som innebär att man egentligen ger upp försvaret av äganderätten. Men som idé måste den i vart fall stötas och blötas teoretiskt.

 4. Upprörd fastighetsägare med mark och skog skriver:

  Man kan ju bygga flera källarvåningar om man får bygglov.

  Du får ju borra efter jordvärme på din egen tomt, och då borrar dom ju flera hundra meter ner. Så det finns nog ingen begrännsning hur långt ner du äger din tomt.

  Men tomten blir ju mindre och mindre ju närmare mitten man kommer, pga. jordens form… Det blir som en strut

  http://www.boverket.se/Global/Webbok…imensioner.pdf

  Detta tills någon får tillstånd att bedriva gruvdrift på din tomt, då är det bara att flytta.

  Så svaret är att om inget annat hindrar ditt ägande så äger du (teoretiskt) hela vägen ner till jordens mittpunkt och hela vägen ut i rymden.

  har hört om att i japan är det vanligt att man köper luftrummet ovan för grannarnas skyskapor så de inte kan bygga högre och förstöra eventuell utsikt.

Kommentarer är stängda.